Hlavní obsah

Evropská unie je připravena k ústupkům Maďarsku, aby zajistila pomoc pro Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise je ochotna přistoupit na některé požadavky Maďarska výměnou za souhlas Budapešti s finanční podporou pro Ukrajinu ve výši 50 miliard eur. Informuje o tom list Financial Times s odkazem na nejmenované vysoké unijní představitele.

Foto: Profimedia.cz

Viktor Orbán na jednání Evropské rady v Bruselu, prosinec 2023

Článek

Brusel se snaží nalézt řešení maďarské blokády od chvíle, kdy premiér Viktor Orbán v prosinci vetoval balíček EU. Problém je o to naléhavější kvůli patové situaci v americkém Kongresu, a to v době, kdy Rusko stupňuje své letecké útoky na ukrajinská města, píší Financial Times (FT).

Komise je podle tří informovaných unijních činitelů ochotna umožnit Orbánovi, aby se znovu vyjádřil k dohodě o financování v polovině jejího trvání, tedy v roce 2025. Unie by provedla přezkoumání, zda Ukrajina peníze stále potřebuje a zda Kyjev splnil požadavky pro získání pomoci EU. Orbán by tak měl možnost vetovat její pokračování.

Evropská komise je rovněž otevřena možnosti každoročních auditů poskytnuté pomoci a zavedení doložky „záchranné brzdy“. Ta by zajišťovala každé zemi Unie v případě vážných obav ohledně plateb pro Ukrajinu, že budou projednány na summitu vedoucích představitelů EU, ovšem bez možnosti veta.

Orbán zablokoval peníze pro Ukrajinu

Evropa

Na otázku, zda by to Orbánovi stačilo k tomu, aby upustil od svého současného zamítavého stanoviska, vysoký maďarský úředník podle FT odpověděl: „Není to pořád jisté, ale říkám, že s největší pravděpodobností ano.“

Myšlenku revizní doložky poprvé navrhlo Maďarsko v říjnu, ale ostatní vedoucí představitelé EU se takovému kroku bránili, protože by znamenala pro Ukrajinu nejistotu ohledně finanční podpory.

Původním cílem balíčku bylo zajistit Kyjevu předvídatelný tok podpory po dobu čtyř let, přičemž plán pomoci zahrnoval 17 miliard eur ve formě grantů a 33 miliard eur ve formě půjček.

Ústupky Maďarsku s cílem uvolnit financování Ukrajiny z rozpočtu EU jsou stále vnímány jako vhodnější alternativa než vytváření složitých schémat jak Maďarsko obejít, napsal britský list.

Reklama

Výběr článků

Načítám