Hlavní obsah

Evropě hrozí zánik, pokud nebude chránit své hranice, je přesvědčen Orbán

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Aktualizováno

„Pokud nebudeme chránit naše hranice, tak přijdou do Evropy znovu a znovu desítky miliónů (migrantů),“ řekl maďarský premiér Viktor Orbán v pátek v pořadu 180 minut rozhlasové stanice Kossuth Rádió. Předseda maďarské vlády varoval, že v takovém případě hrozí Evropě zánik.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán v Bruselu

Článek

Orbán poukázal na to, že část politiků v Evropské unii nadále prosazuje myšlenku, aby byl do Unie vpuštěn každý. „Pokud necháme přijít každého, tak to znamená konec Evropy. Současné stěhování národů může pokračovat donekonečna a najednou zjistíme, že jsme v menšině na vlastním kontinentu,“ dodal.

V souvislosti se svým čtvrtečním jednáním v Bruselu Orbán poukázal na zásadní rozdíly v názorech mezi unijními představiteli a Maďarskem v otázce migrace. „Evropa musí být silná. Místo toho je bohatá a slabá. To je nejhorší kombinace,“ konstatoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Děti migrantů si hrají na nádraží Keleti v Budapešti

Orbán: Musíme vynutit respekt k pravidlům EU

Maďarský premiér zdůraznil, že jeho země musí chránit své hranice a na běžence aplikovat evropská migrační pravidla, včetně registrace. „My Maďaři, pokud chceme mít nadále možnost volně se pohybovat po Evropě, musíme chránit naše hranice a rovněž tak musíme na Východním nádraží v Budapešti vynutit respektování pravidel Evropské unie,“ řekl.

Orbán se obává, že pokud Maďarsko pustí tisíce migrantů dál na Západ, Rakousko uzavře hranice s Maďarskem. „Pokud jim Německo dá víza, můžeme je nechat jít,“ uvedl.

Předseda maďarské vlády také kritizoval Řecko za to, že neplní povinnosti vyplývající ze schengenské dohody. „Pokud by tak činilo, Maďarsko by nemělo problémy. Když se každý bude chovat jako Řecko, rozpadne se Schengen i celá Evropská unie,“ konstatoval

Jeho názor sdílí šéf polské diplomacie Grzegorz Schetyna: "Míra migrace je enormní, takže se nemůžeme soustředit - mluvím o celé Evropě - na rozdělení ilegálních migrantů bez boje s příčinami (jejich příchodu)."

"Musíme přemýšlet o tom, jak zastavit ilegální migraci, jinak budeme mít brzy tři čtyři milióny ekonomických uprchlíků," dodal pro Radio Zet.

Měl by být izolován

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn se ve čtvrtek podle ČTK v televizi ZDF tvrdě pustil do maďarského premiéra: "Člověk se musí někdy za Viktora Orbána stydět. Je to muž, který toho v Maďarsku hodně zničil, ale zničil toho i hodně s ohledem na hodnoty Evropské unie."

Maďarský premiér by se měl podle šéfa lucemburské diplomacie dostat do diplomatické izolace, aby se nestal vzorem pro ostatní evropské hlavy států a vlád.

Na otázku, zda by měla EU Orbána donutit ke změně názorů, Asselborn uvedl: "Bylo by katastrofální, kdybychom museli uvalovat sankce, aby země prokazovaly lidskost."

Reklama

Výběr článků

Načítám