Hlavní obsah

Merkelová: Evropa se sama neubrání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Evropa není v současné době schopná se sama bránit, proto je odkázaná na transatlantické spojenectví, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová během svého projevu před poslanci Spolkového sněmu. Ten ve středu jedná o rozpočtu na příští rok. Německo by podle Merkelové mělo usilovat o jednotu Severoatlantické aliance a také v rámci NATO převzít větší odpovědnost.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová během projevu v německém Spolkovém sněmu

Článek

„Zachování NATO je dnes v našem nejvlastnějším zájmu, možná ještě více než v době studené války,“ prohlásila Merkelová. V této souvislosti uvedla, že Německo zvýší výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu do začátku 30. let. Do roku 2024 stoupnou podle jejích slov na 1,5 procenta.

Neshoduje se tak s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, který nedávno prohlásil, že se NATO nachází ve „stavu mozkové smrti“, a vyzval k větší evropské autonomii.

NATO je ve stavu mozkové smrti, varuje Macron

Evropa

Jednáte s Čínou na vlastní pěst? Rozdrtí vás!

Kancléřka v projevu zdůraznila potřebu jednotnosti evropských států. Kritizovala státy Evropské unie ve vztahu k Číně.

„Jedno z největších nebezpečí, které vidím, je, že každý členský stát Evropy si tvoří svou vlastní čínskou politiku,“ řekla Merkelová. A dodala: „Pokud to udělá každý, tak se nedostaneme příliš daleko“. Kdo bude dělat jen svou vlastní čínskou politiku, bude bude podle Merkelové Čínou rozdrcen.

K otázce členství Turecka v Severoatlantické alianci Merkelová prohlásila, že ačkoliv je Turecko obtížným partnerem, „musí z geostrategických důvodů zůstat členem NATO“.

Dopravu v Berlíně blokuje pět tisíc traktorů německých farmářů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám