Hlavní obsah

EU rozšířila sankční seznam o Putinovy dcery a další vlivné oligarchy

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie zařadila na sankční seznam dvě dcery ruského prezidenta Vladimira Putina či několik oligarchů blízkých Kremlu. Jména EU zveřejnila ve svém oficiálním věstníku.

Foto: Adam Schreck, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj při setkání s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou

Článek

Mezi oligarchy, kteří se ocitly na sankčním seznamu je například Oleg Děripaska, který má podíly ve velkých energetických či stavebních firmách včetně společnosti Strabag, jež se podílí na stavbě nového úseku pražského metra.

Von der Leyenová v Kyjevě podpořila snahu Ukrajiny o členství v EU

Evropa

Zmrazení majetku i zákaz cest do EU se týká i stavebního magnáta Arkadije Rotenberga či šéfa největší ruské banky Sberbank Germana Grefa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za rozšíření sankcí během setkání s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou poděkoval, zdůraznil ale, že stále nejsou dostatečné.

„Sankce se musí prohloubit, protože jinak Rusové naslouchat nebudou,“ řekl Leyenové.

Foto: Adam Schreck, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přebírá od šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové dotazník ke vstupu Ukrajiny do EU.

Celkem se seznam potrestaných rozšíří o 217 lidí, z nichž 179 tvoří zástupci samozvaných vlád a parlamentů separatistických republik v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Na sankční listinu přibude i 18 firem či institucí spojených s ruskou invazí na Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám