Hlavní obsah

Estonsko vydalo USA Rusa. Za pašování technologie a munice mu hrozí až 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tallinn

Estonsko vydalo Spojeným státům ruského občana Vadima Konoščenka. Washington ho podezírá z toho, že ruskému obrannému sektoru pašoval elektroniku a americkou munici. V USA mu hrozí až 30 let za mřížemi.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Americké ministerstvo spravedlnosti v tiskové zprávě uvedlo, že Konoščenko je spojen s „globální sítí veřejných zakázek“ a praním špinavých peněz v zájmu ruských úřadů. Američané mají zároveň podezření, že je Konoščenko důstojníkem Federální služby bezpečnosti (FSB). V Estonsku byl na žádost USA zatčen 6. prosince loňského roku.

„Obviněný byl údajně jedním z nejdůležitějších účastníků schématu dodávek citlivé elektroniky a munice americké výroby na podporu vojenských operací a vývoje zbraní v Rusku. Porušoval tím vývozní kontroly USA, hospodářské sankce a další trestní zákony,“ citovalo ministerstvo spravedlnosti newyorského prokurátora Breona Peace.

Rusové používají západní munici. Viktor sežene všechno, říká Prigožin

Evropa

Konoščenko je podle Američanů ve spojení s ruskými společnostmi Sernia Engineering LLC a Sertal LLC. Tyto podniky podle vyšetřovatelů působí pod vedením ruských speciálních služeb a zabývají se nákupem moderní elektroniky a zařízení pro ruský vojensko-průmyslový komplex.

Podle vyšetřovatelů se Konoščenko v e-mailové komunikaci označil za plukovníka FSB, měl fotografie v uniformě zpravodajského důstojníka. V jeho zabavených komunikačních prostředcích jsou navíc kontakty na příslušníky FSB.

Ruské velvyslanectví v Estonsku už v prosinci odmítlo informaci, že by byl Konoščenko důstojníkem FSB. Označilo to za výmysl.

Biden: Putin už válku na Ukrajině prohrál

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám