Hlavní obsah

Rusové používají západní munici. Viktor sežene všechno, říká Prigožin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle Jevgenije Prigožina, majitele ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, disponují jeho vojáci na Ukrajině „mnoha“ druhy západních zbraní a munice. Američtí zbrojaři jakékoli dodávky do Ruska odmítají, vojenský materiál ze Západu je ovšem bez potíží k sehnání v showroomu v Moskvě.

Foto: Yulia Morozova, Reuters

Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin

Článek

„Přesné. Smrtící. Spolehlivé.“ Tak promuje americká zbrojní firma Hornady svoji munici určenou pro vysoce přesné odstřelovací pušky. Problém je, že podle zjištění serveru POLITICO se statisíce kazet s takovými náboji dostaly do moskevské zbrojařské firmy Promtechnologija, která je dodává mj. nechvalně proslulé žoldnéřské skupině wagnerovců k bojům na Ukrajině. Ti americkou munici používají v ruských odstřelovacích puškách Orsis-5000.

Steve Hornady, šéf americké zbrojní firmy, přímé dodávky munice do Ruska kategoricky _ – s odvoláním na sankce – odmítl a dodal, že jeho společnost nezískala žádnou licenci na vývoz do Ruska již od roku 2014, kdy Rusové protiprávně anektovali Krym. Podle Hornadyho nemá jeho firma ani žádné informace o tom, že by některý jeho klient přeprodával zbraně dál.

Západní munice? Funguje velmi dobře

Politico ale na Telegramu zveřejnilo 60sekundový videoklip, kde maskovaný odstřelovač s insignií umrlčí hlavy žoldnéřské armády Wagner pěje chválu na pušku Orsis T-5000 ruské výroby. „Vybavení je velmi doporučeno,“ říká voják na snímku v ohořelém interiéru budovy válečnému reportérovi z televizní stanice Zvezda, kterou provozuje ruské ministerstvo obrany.

Propuštěný ruský obchodník se zbraněmi But podporuje Putina a válku na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Vytahuje sponu zbraně na boku a pokračuje: „Používá západní munici ráže .338. Funguje to velmi dobře. Může proniknout lehkým krytem, ​​pokud je za ním nepřítel. A na otevřeném prostranství může zasáhnout nepřítele na vzdálenost až 1500 metrů.“

Tato zjištění podle Politico přispívají k rostoucímu množství důkazů, že dodávky vojenského vybavení se stále dostávají do Ruska navzdory sankcím Západu. Potřeby války odhalily nedostatek ruské kapacity na výrobu špičkových odstřelovačských nábojů, říkají odborníci na obranu, a to podněcuje vzkvétající černý trh se západní municí, píše server.

A evidentně se tak děje. Možnou cestu západních zbraní do Ruska naznačil šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin, na kterého se v této souvislosti server POLITICO obrátil. „Vsadím se, že Viktora Buta znáte, ne?“ reagoval Prigožin a dodal: „Mluvil jsem s ním, Viktor je připraven dodat cokoli. (…) Ale detaily bych si nechal na privátní konverzaci s vámi.“

Nechvalně známý Viktor But patří mezi globální špičku ilegálních překupníků zbraní. V roce 2008 byl zadržen v Thajsku nastrčenými americkým agenty vydávajícími se za zástupce kolumbijských gueril zajímající se o nákup zbraní. But nakonec strávil ve vězení v USA více než 10 let, propuštěn byl v prosinci 2022 výměnou za americkou basketbalistku Brittney Grinerovou.

Zatímco ruské zbrojařské firmy vesměs kontakty se západními partnery popírají, překupníci zábrany nemají. V moskevské čtvrti Sokolniki existuje showroom, do kterého jsou prostřednictvím sítě Telegram potenciální kupci zváni k nákupu širokého zbrojního sortimentu – vedle nábojů jde např. o přístroje pro noční vidění či náhradní díly pro pušky.

Wagnerovci jsou teroristé. Označme je tak, vyzývá Švédsko EU

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám