Hlavní obsah

Estonská premiérka kritizovala setkání Orbán–Putin. Pokrytectví v kostce, poukázala na byznys jejího manžela Budapešť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Estonská premiérka Kaja Kallasová kritizovala nedávné setkání Viktora Orbána s Vladimirem Putinem v Pekingu. Politička prohlásila, že setkání ruského prezidenta a předsedy maďarské vlády ji šokovalo. Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó na sociální síti označil její postoj za pokrytectví.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Estonská premiérka Kaja Kallasová

Článek

„Vidět to bylo velmi nepříjemné a tento krok postrádá jakoukoli logiku,“ konstatovala estonská premiérka. „Nechápu, jak je možné podat ruku zločinci. Obzvlášť to platí v případě vedoucího představitele Maďarska,“ dodala Kallasová s připomenutím potlačení maďarského protikomunistického povstání sovětskými vojsky v roce 1956.

Maďarský ministr zahraničí ve svém statusu na sociální síti uvedl, že manžel estonské premiérky byl součástí firmy, která navzdory válce na Ukrajině dodala do Ruska zboží v hodnotě 30 milionů eur (741 milionů korun). „To je pokrytectví v kostce,“ konstatoval Szijjártó.

Ozvali se i velvyslanci USA a Německa

Web 24.hu uvedl, že manžel estonské premiérky Arvo Hallik je 25procentním podílníkem společnosti Stark Logistics, která dodávala zboží do Ruska i po ruském útoku na Ukrajinu.

Setkání Orbána s Putinem kritizovala také německá velvyslankyně v Budapešti Julia Grossová a americký velvyslanec v Maďarsku David Pressman. Šéf úřadu maďarské vlády Gergely Gulyás v televizi ATV řekl, že velvyslancům nepřísluší kritizovat maďarskou zahraniční politiku. „Předseda maďarské vlády se postavil vedle člověka, jehož síly jsou zodpovědné za zločiny proti lidskosti na Ukrajině,“ konstatoval Pressman na Twitteru.

Orbán jednal s Putinem

Evropa

Rusové se nikdy nevzdají, Krym by jim měl zůstat, míní Orbán

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám