Hlavní obsah

Erdoganova audience u Putina skončila. Rusko si klade podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pondělní jednání prezidentů Turecka a Ruska v Soči zatím žádný přelomový výsledek nepřineslo. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oznámil pouze to, že schůzka státníků po třech hodinách „konstruktivního dialogu“ skončila. Turecký prezident Recep Erdogan přitom před začátkem schůzky mluvil o tom, že na výsledek jednání o obilné dohodě čeká celý svět. Dohoda ale (zatím) obnovena nebyla.

Putin se setkal v Soči s Erdoganem.Video: Reuters

 
Článek

Ruský prezident Vladimir Purin se podle serveru RT.com po jednání nechal slyšet, že se Rusko „vrátí k úmluvám o vývozu obilí přes Černé moře jedině v případě, Západ začne plnit svou část dohody a upustí od sankcí na vyvážené ruské zemědělské produkty.

Rusko od úmluvy odstoupilo 18. července kvůli nesplnění požadavků, jako je opětovné připojení banky Rosselchozbank k platebnímu systému SWIFT a zrušení překážek pro vývoz ruských zemědělských výrobků a hnojiv na světový trh.

Moskva hodlá poslat 1 milion tun obilí za „za zvýhodněnou cenu“ ke zpracování v Turecku a následné bezplatné přepravě do nejchudších zemí světa.

Maďar Erdoganovi v Budapešti ukázal prostředníčky, ochranka se s ním nemazlila

Evropa

Právě jednání o obnovení dohody o vývozu ukrajinského obilí přes Černé moře mělo být podle ruských i tureckých médií jedním z hlavních bodů Erdoganovy schůzky s Putinem.

Jednání hlav států se účastnili také ministři zahraničí a obrany obou zemí.

Turecký prezident se po příjezdu do Soči nechal slyšet „celý svět sleduje, co se během rusko-tureckého summitu stane s obilným koridorem“. „Čekají na výsledek,“ řekl Erdogan s odkazem zejména na rozvojové země. Mnoho z nich je závislých na dodávkách obilí a dalších potravin z Ukrajiny a jejich přerušení pro tyto země znamená zvýšené riziko potravinové krize.

Putin před jednáním s Erdoganem také řekl, že příští rok bude spuštěn první blok jaderné elektrárny Akkuyu, kterou v Turecku staví Rosatom. Agentura Interfax připomíná, že původně se předpokládalo, že Rosatom stavbu předá letos, na sté výročí vzniku Turecké republiky. Půjde o první jadernou elektrárnu v zemi.

Erdogan chce v pondělí v Moskvě domluvit dohodu o exportu obilí z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám