Hlavní obsah

Maďar Erdoganovi v Budapešti ukázal prostředníčky, ochranka se s ním nemazlila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďara, který během návštěvy tureckého prezidenta Recepa Tayyip Erdogana v Budapešti přišel osobně vyjádřit své antipatie a tureckému prezidentovi před hotelem ukazoval oba prostředníčky, nevybíravým způsobem zpacifikovala ochranka. Srazila ho na zem, zaklekla a chytila za rozkrok.

Foto: Profimedia.cz

Orbán s Erdoganem zašli také na mistrovství světa v Atletice, které právě probíhá v Budapešti.

Článek

„Stál jsem před hotelem, když z něj Erdogan vycházel. Stála tam skupinka sympatizantů tureckého prezidenta, která Erdoganovi nadšeně mávala. Já jsem jeho směrem ukázal oběma rukama prostředník. Úsměv na tváři mu okamžitě zamrzl,“ líčil podle webu Magyar Narancs maďarský politický aktivista Tamás Bán.

Čtyři lidé v civilu pak Bána chytili a on cítil, jak se ho snaží svalit na zem, přičemž ho drželi za rozkrok. „Svalili ho na zem a zaklekli, ale nekopali do něj,“ píše Magyar Narancs. Na místo tehdy přispěchali maďarští policisté. Jeden z nich se podle Bána zeptal do vysílačky: „Ti ho zabijí, kudy ho máme zachránit?“ uvedl Bán. Maďarští policisté jej pak pustili, když byl v bezpečné vzdálenosti od hotelu.

S Turkem jsme bojovali

Opoziční hnutí Momentum umístilo v centru Budapešti u Řetězového mostu transparent, kterým odsuzuje návštěvu tureckého prezidenta Erdogana v Maďarsku v Den svatého Štěpána, největšího maďarského svátku. Text transparentu hlásal: „150 let jsme bojovali proti tureckému útlaku a Orbán pozve Erdogana na náš největší státní svátek. Ostuda!“

Foto: MTI

Billboard organizace Momentum

Tureckého prezidenta označilo hnutí Momentum na sociální síti za diktátora. „Svatý Štěpán před více než tisíci lety rozhodl, že Maďarsko bude součástí Evropy. Orbán se může kamarádit s východními diktátory, ale naše místo je v evropském společenství a v jeho hodnotovém systému,“ uvedlo hnutí.

Erdogan jednal v neděli v Budapešti s maďarským premiérem Viktorem Orbánem také o členství Švédska v Severoatlantické alianci. Informoval o tom šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó. Právě Turecko a Maďarsko jsou posledními členskými zeměmi aliance, které ještě neratifikovaly vstup Švédska do NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám