Hlavní obsah

Ekvádor udělil azyl zakladateli WikiLeaks Assangeovi, ten se musí skrývat dál

Quito
Aktualizováno

Ekvádor udělil azyl spoluzakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci potvrdil ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino.

Foto: Finbarr O'Reilly/Files , Reuters

Julian Assange

Článek

„Pan Assange se obrátil na velvyslanectví Ekvádoru a vyjádřil obavy v souvislosti s obviněním své osoby v třetí zemi. Vláda Ekvádoru vzala případ s vážností a zvážila každý předložený argument. Pan Assange má obavy o svoji osobní bezpečnost, život a svobodu kvůli obviněním ze špionáže a vlastizrady, které vůči němu byly vzneseny v USA. Tyto obavy se případně vztahují i na Velkou Británii, Švédsko a Austrálii,“ prohlásil Patino.

Foto: Guillermo Granja, Reuters

Ekvádorský ministr zahraničních věcí Ricardo Patino

„Jeho obavy byly shledány podloženými,“ pokračoval ministr. Poznamenal, že Ekvádor nemá dostatečné záruky bezpečnosti pro Assange v případě, že bude vydán. „Vydání je bez garancí. Ve Spojených státech může čelit nespravedlivému procesu před vojenským soudem a hrozbě odsouzení na doživotí či trestu smrti. Pan Assange nemá ani podporu své země,“ poznamenal Patino.

Ekvádor podle Patina kontaktoval vlády Británie, Švédska i USA s nabídkou prostřednictví i vyjasňujícími dotazy. Zmíněné vlády ale odmítly spolupráci a poskytnutí požadovaných záruk, že Assange neskončí u soudu a v USA.

Britové hrozí zatčením

Australan Assange se uchýlil do Británie po vydání zatykače na jeho osobu ve Švédsku. Dvě ženy ho tam obvinily ze znásilnění. Britské soudy před časem rozhodly o vydání Assange do Švédska. Ten se následně koncem června uchýlil na ekvádorské velvyslanectví, čímž porušil podmínky vazby.

Britské úřady hrozí, že Assange zatknou i na ambasádě, kde je na ekvádorském území. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Britští policisté před ambasádou Ekvádoru v Londýně

Ekvádor to důrazně odmítl. „Nemůžeme dovolit, aby dialog narušila hrozba Velké Británie, že bude zatýkat na velvyslanectví Ekvádoru,“ upozornil Patino. „Žádné právo to neospravedlňuje,“ dodal.

Assange se tedy dál skrývá na velvyslanectví a není jasné, co s ním bude.

Julian Assange a WikiLeaks tvrdí, že tažení proti němu je politicky motivované. Domnívá se, že po něm jdou americké úřady kvůli zveřejňování depeší amerických diplomatů jeho serverem. WikiLeaks také zveřejnily dokumenty z války v Iráku i interní komunikaci americké bezpečnostní poradenské firmy Stratfor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám