Hlavní obsah

Assange poputuje do Švédska před soud, rozhodli v Británii

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský nejvyšší soud ve středu definitivně potvrdil vydání zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange do Švédska. Assange tam čelí trestnímu stíhání kvůli údajnému znásilnění a sexuálnímu obtěžování dvou žen. Obvinění popírá s tím, že účelem úřadů je ho umlčet. Za procesem vidí snahu USA dostat ho za mříže.

Assange poputuje před soud do Švédska, kde čelí stíhání za znásilnění a sexuální obtěžováníVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Sedmičlenná porota se ve věci Assangeově odvolání proti verdiktu soudu nižší instance soustředila výhradně na to, zda byl evropský zatykač, vydaný švédskou prokuraturou, platný.

Smlouvy Evropské unie stanovují, že zatykač musí vydat „oprávněná soudní autorita“. Obhájci 40letého Australana argumentovali, že prokurátor není soudce nebo představitel soudu. Švédské úřady proti tomu namítaly, že soudní instituce musí být přinejmenším v prvotních fázích vyšetřování nezávislé a nestranné, a zatykač vydaný prokuraturou je tudíž na místě a platný.

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange

V případě, že by britský nejvyšší soud rozhodl jinak, narušilo by to celý systém vydávání evropského zatykače a verdikt by měl dopad i na další podobné případy napříč Evropou. Také proto zřejmě záležitost posuzovalo hned sedm soudců.

Assange se proti vydání do Švédska ještě může bránit odvoláním k Evropskému soudu pro lidská práva. Ten pak musí do 14 dní rozhodnout, zda se bude věcí zabývat. Rozhodne-li se, že nikoliv, Assange může být ihned vydán. Pokud se ale soud ve Štrasburku rozhodne případem zabývat, zůstane Assange v domácí vazbě v Británii, nadále bude nosit hlídací elektronický čip na noze a bude se muset hlásit denně na policii.

Assangeovi právníci rovněž požádali britský soud o dva týdny času na prostudování jeho verdiktu.

Spor o kondom

Žalobci ve Švédsku Assange viní, že měl během svého pobytu v zemi v srpnu 2010 nechráněný sex se dvěma ženami bez jejich souhlasu, což se kvalifikuje jako znásilnění.

Policejní spisy z vyšetřování unikly na internet. Podle výpovědi jedné z žen, „slečny A“ (jedná se o Annu Ardinovou), kterou dokumenty označují za aktivistku, byl Assange v létě hostem v jejím domě ve Stockholmu. Údajně se snažil o tělesné sblížení, když popíjeli čaj. Muž jí měl začít hrubě strhávat šaty a přetrhnout náhrdelník. „Snažila jsem se znovu obléct, protože se to dělo moc rychle a necítila jsem se pohodlně,“ popsala žalobkyně. Assange jí ale prý šaty znovu strhl. Nechtěla pokračovat, avšak Assange už údajně zastavit nešlo.

Žena doplnila, že ho tedy nechala, ať se vysvleče, ale když se chystal mít s ní styk bez kondomu, opakovaně se ho snažila neúspěšně zastavit. Nakonec souhlasil s ochranou. Žena má ale podezření, že to byla jenom přetvářka, protože se kondom po chvíli roztrhl.

Druhá žalobkyně, „slečna W“ (Sofie Wilénová), měla s Assangem styk během téhož víkendu. Když ale prý trvala na ochraně, Assange ztratil zájem a usnul. Druhý den ráno se probudila a zjistila, že s ní bez ochrany souloží.

Podle britského listu Guardian šly obě ženy, které jsou přítelkyněmi, s časovým odstupem na policii, aby po styku přiměly Assange k podstoupení testu na HIV. Assangeův britský právník uvedl, že klient test na HIV později podstoupil, a ten potvrdil, že není infikován.

Veřejný nepřítel

Podle Assangeových právníků je stíhání politicky motivované a Assangeovi hrozí postih ze strany USA kvůli zveřejnění tajných depeší amerických diplomatů serverem WikiLeaks. Assange se zpočátku skrýval, ale nakonec se přihlásil policii v Británii. Devět dní strávil ve vazbě, načež byl propuštěn na vysokou kauci.

Švédské úřady loni nejprve na Assange vydaly zatykač, který stáhly, než vydaly druhý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám