Hlavní obsah

Britové hrozí Assangeovi zatčením, když neopustí ambasádu

Londýn
Aktualizováno

Britská policie ve středu pohrozila spoluzakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi zatčením, pokud neopustí velvyslanectví Ekvádoru v Londýně. Informovala o tom agentura DPA. Na ambasádu se v úterý uchýlil s žádostí o politický azyl, aby zabránil svému vydání do Švédska.

Julian Assange požádal o azyl na ekvadorské ambasádě v LondýněVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

"Je to porušení podmínek kauce," prohlásila o Assangeově pobytu na ekvádorské ambasádě mluvčí londýnské policie. Assange totiž na velvyslanectví podle všeho strávil noc, čímž podle Scotland Yardu porušil nejméně jednu z podmínek kauce.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange

Britské ministerstvo zahraničí podle AP v prohlášení nicméně uvedlo, že Assange je prozatím mimo pravomoci úřadů království a že zadržení bude čelit, pokud velvyslanectví opustí.

"Budeme usilovat o spolupráci s ekvádorskými úřady, abychom tuto situaci vyřešili co nejrychleji," dodalo ministerstvo.

Foto: ČTK/AP

Policisté před ekvádorskou ambasádou v Londýně

Zpravodajská televize CNN již dříve uvedla, že možnost Assangeova zadržení je nejasná, protože diplomatický protokol zapovídá vstup cizích úřadů do areálu ambasád.

Ekvádorské velvyslanectví oznámilo, že Assange "zůstane na velvyslanectví pod ochranou ekvádorské vlády", dokud úřady v Quitu případ neposoudí.

Assange byl v roce 2010 zadržen v Británii na žádost Švédska, kde je vyšetřován pro podezření ze sexuálních deliktů. Podmínky jeho kauce mimo jiné vyžadují, aby každou noc strávil v domě svého zastánce u Londýna.

Assange tvrdí, že se ve Švédsku ničeho nedopustil. Obvinění jsou podle něj politicky motivovaná a souvisejí s činností WikiLeaks. Server v roce 2010 zveřejnil desítky tisíc tajných dokumentů americké diplomacie a armády. Britský nejvyšší soud v květnu schválil vydání Assange do Švédska a minulý týden zamítl Australanovu žádost o nové otevření případu. Extradici ale odložil o dva týdny, aby dal Assangeovi možnost obrátit se na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Reklama

Výběr článků

Načítám