Hlavní obsah

Sami se chovají jako teroristé, odmítl Jurečka ruskou kritiku Černochové

Rusko terorizuje miliony lidí na Ukrajině, jeho velvyslanec při OSN nemá právo obvinit ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) z podpory terorismu. Novinářům to při příchodu na jednání vlády řekl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ambasador Vasilij Něbenzja tak učinil v úterý na zasedání Rady bezpečnosti OSN. Záminkou mu byla vyjádření Černochové po sobotním atentátu, při němž zemřela Darja Duginová, dcera ruského nacionalistického ideologa Alexandra Dugina.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Článek

„Velvyslanec v OSN, který zastupuje dnes nejaktivnějšího teroristu na světě, což je ruský stát, který terorizuje miliony lidí na Ukrajině, nemá vůbec právo takové hodnocení říci,“ uvedl Jurečka.

„Chovají se jako teroristé. Nemohou se potom divit, že přicházejí i tyto reakce, které jsou třeba emočně vypjaté. Nikdo nemáme radost z jakéhokoli ztraceného života, ale je potřeba si uvědomit, co byla příčina, kdo tu situaci způsobil a co jsou bohužel ty válečné důsledky,“ dodal ministr.

Auto dcery „Putinova Rasputina“ rozmetala bomba, potvrdili vyšetřovatelé

Evropa

Ministryně obrany v sobotu na Twitteru na atentát na Duginovou reagovala slovy, že jí není líto dcery ani truchlícího otce, ale naopak tisíců lidí „zavražděných v důsledku jejich propagandy a odporné ideologie“. Černochová v úterý velvyslancova obvinění odmítla s tím, že je zásadní rozdíl mezi „oslavou teroristického útoku“ a vyjádřením „nelítosti nad úmrtím fašistické propagandistky“ veřejně vyzývající k okamžitému vyhlazení Ukrajinců.

Podle Jurečky výroky, které přednášeli ruští představitelé v OSN, byly často na hraně toho, co tam vůbec může zaznít.

„Některé byly přes čáru, byly skandální,“ uvedl. Je podle něj na zvážení, jestli v této situaci vůbec Rusko má být součástí OSN. „Protože pak se ukazuje, že organizace není schopna úplně naplňovat cíl, a tím je zároveň i hledat cesty ke společnému míru na světě,“ dodal.

„Tato vyjádření jsou součástí informační a hybridní války, kterou s námi Rusko vede již dlouhou dobu,“ poznamenala ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09).

Reklama

Výběr článků

Načítám