Hlavní obsah

Detaily pohřbu Prigožina: Bez davů i vojenských poct a s prvky konspirace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatele ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina pohřbili v úterý na Porochovském hřbitově v Petrohradě vedle ostatků jeho otce. Rozloučení proběhlo neveřejně a s prvky konspirace. Prigožin podle úřadů zemřel minulý týden ve středu. Byl zřejmě zabit při úmyslně způsobené letecké katastrofě.

Hřbitov s Prigožinovým hrobem hlídají gardisté, lidé tam nosí květiny.Video: AP/Reuters

 
Článek

Čas a místo rozloučení byly do poslední chvíle utajené, někteří wagnerovci a policie se přitom okatě pohybovali hned na několika petrohradských hřbitovech, zejména na Serafimovském, upozornil web Meduza.

Přestože je Prigožin oficiálně Hrdinou Ruska a po dobu mnoha měsíců zajišťoval své zemi přísun žoldáků účastnících se po boku pravidelné armády ruské ozbrojené agrese proti Ukrajině, v hrobě spočinul bez vojenských poct, na které měl coby nositel vojenského řádu oficiálně nárok, a s vyloučením veřejnosti.

Státní média poslední rozloučení ignorovala

Ruská státní média se o pohřbu ani dodatečně prakticky nezmínila, nebo pouze okrajově. Ruský první kanál a NTV událost zcela ignorovaly, Rossija 1 zařadila krátkou čtenou zprávu ve 47. minutě zpravodajské relace, informovala Meduza v jiném článku.

V pekle budeme ti nejlepší. Starším videem s Prigožinem si jeho stoupenci dodávají kuráž

Evropa
Foto: Stringer, Reuters

Hrob Jevgenije Prigožina

Informace o průběhu posledního rozloučení se tajily údajně „na žádost rodiny“. Konalo se s vyloučením veřejnosti a médií, u hrobu se sešlo 20 až 30 lidí.

Ačkoliv v pondělí kremelský mluvčí Dmitrij Peskov nevyvrátil účast ruského prezidenta Vladimira Putina, v úterý ráno už jednoznačně uvedl, že se o ní neuvažovalo.

Okamžitě po skončení pohřbu místo uzavřela policie a příslušníci zásahové jednotky.

Foto: Profimedia.cz

Hlídky na Porochovském hřbitově v Petrohradě kvůli pohřbu Jevgenije Prigožina

Někteří další wagnerovci z havarovaného letounu, včetně Prigožinovy pravé ruky Valerije Čkalova, byli pohřbeni na Severním hřbitově.

Jevgenij Prigožin se patrně stal obětí atentátu, jeho letoun se zřítil zřejmě po explozi bomby na palubě, nebo po zásahu raketou. Vyšetřování stále probíhá, zapojit se do něj chce také Brazílie, jejíž firma havarovaný Embraer Legacy vyrobila. Moskva ale oznámila, že vyšetřování v souladu s mezinárodními standardy „v tuto chvíli“ provádět nebude, napsala agentura Reuters.

K havárii došlo přesně dva měsíce po červnové ozbrojené vzpouře wagnerovců, kdy několik tisíc mužů obsadilo Rostov na Donu a poté zamířilo k Moskvě. Prigožin ještě téhož dne kolonu otočil a wagnerovci se následně uchýlili do Běloruska.

Kdo zaútočil na ruský Pskov? Ukrajina je daleko, Solovjov volá po zničení Pobaltí

Válka na Ukrajině

Pohřeb Valerije Čkalova

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Ruští policisté se zbraní proti dronům hlídkují u vchodu na Porochovský hřbitov.

Reklama

Výběr článků

Načítám