Hlavní obsah

Den D prolomil ledy, Obama mluvil s Putinem

Ouistreham
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama během pátečních oslav 70. výročí vylodění spojenců v Normandii hovořil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Foto: Pascal Rossignol, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama mezi veterány na oslavách výročí vylodění v Normandii

Článek

Podle Bílého domu spolu mluvili v rámci společného oběda skupiny světových státníků pořádaného francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Šlo o jejich první setkání od vypuknutí ukrajinské krize na přelomu února a března. Podle agentury AP trval rozhovor obou státníků deset minut až čtvrt hodiny

Bílý dům uvedl, že šlo „nenucený rozhovor, a ne o formální bilaterální jednání. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že „Putin a Obama spolu hovořili o potřebě ukončit násilí a boje (na Ukrajině) tak rychle, jak to jen bude možné.”

Obama údajně řekl ruskému prezidentovi, že uvolnění na Ukrajině závisí na tom, zda Putin uzná Porošenka prezidentem.

"Prezident Obama dal jasně najevo, že uvolnění napětí závisí na tom, když Rusko uzná zvoleného prezidenta Porošenka legálním vůdcem Ukrajiny, přestane podporovat separatisty na východě Ukrajiny a zastaví přísun zbraní a materiálu přes hranice," řekl podle agentury Reuters novinářům náměstek bezpečnostního poradce Bílého domu Ben Rhodes.

Putin se s Porošenkem sešel

Obama už ve čtvrtek řekl po jednání skupiny G7, že pokud si s Putinem promluví, vyzve jej k jednání s novým ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Šéf Kremlu se už s Porošenkem krátce sešel. [celá zpráva]

Prezident USA dodal, že pokud by „ruské provokace pokračovaly, z naší diskuse tady je jasné, že země G7 jsou připravené uvalit další sankce na Rusko”.

Putin se po březnové ruské anexi Krymu stal terčem ostré kritiky Západu včetně USA a vůči jeho lidem a ruským firmám byly zavedeny sankce. Obama jej ve veřejných prohlášeních opakovaně vyzýval, aby nařídil stažení ruských vojsk od východní hranice Ukrajiny a uznal nové vedení země.

Reklama

Výběr článků

Načítám