Hlavní obsah

V Rusku se zřítil strategický transportní letoun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V ruské Bělgorodské oblasti se ve středu ráno zřítil vojenský strategický letoun Iljušin Il-76. S odkazem na gubernátora Bělgorodské oblasti Vjačeslava Gladkova o tom informuje zpravodajský telegramový kanál Baza. Podle médií mělo být na palubě přes 70 lidí s tím, že nehodu nikdo nepřežil. List Ukrajinska Pravda s odkazem na zdroj z ukrajinské armády uvedl, že za sestřelením stojí Ukrajinci s tím, že Rusko mělo na palubě převážet rakety do protiletadlového systému S-300, ne ukrajinské vojáky. Z dostupných zdrojů nelze tato tvrzení ověřit.

V Rusku se zřítil strategický transportní letounVideo: Reuters

 
Článek

Ruský list Ria Novosti uvedl, že se na palubě nacházelo 65 ukrajinských válečných zajatců, kteří byli určeni k výměně, šest členů posádky a tři osoby doprovodu. Telegramový kanál 112 uvedl, že nehodu, ke které mělo dojít při přistání, nikdo nepřežil.

Foto: repro X.com @nexta_tv

Pád letadla v ruské Bělgorodské oblasti na záběrech ze sociálních sítí.

„Nyní na místě pracuje vyšetřovací tým a pracovníci ministerstva pro mimořádné události,“ napsal na svém Telegramu Gladkov. „Změnil jsem kvůli tomu svůj pracovní program a odcestoval do oblasti,“ dodal s tím, že podrobnosti o jím nespecifikované nehodě sdělí později.

Na sociálních sítích koluje i video, které má nehodu zachycovat. Stejné video následně sdílel i telegramový kanál Baza se slovy, že se jedná o letoun Iljušin Il-76. 

Baza s odkazem na telegramový kanál 112 v jiné zprávě později uvedla, že na palubě letadla mělo být 63 osob. Další telegramový kanál Fighterbomber zase ve smazaném příspěvku tvrdil, že se na palubě nacházelo 76 lidí plus nespecifikovaný počet členů posádky.

„Přibližně v 11:00 moskevského času (09:00 SEČ) havarovalo letadlo Il-76 při letu v Bělgorodské oblasti. Na palubě bylo 65 zajatých vojáků ukrajinských ozbrojených sil přepravovaných do Bělgorodské oblasti k výměně, šest členů posádky a tři doprovázející osoby. Na místo havárie přiletěla komise, aby zjistila příčiny katastrofy,“ píše se ve zprávě ruského ministerstva obrany. Neuvádí však, jestli při nehodě někdo zemřel.

Ukrajinci tvrdí něco jiného

List Ukrajinska Pravda s odkazem na ukrajinský generální štáb uvedl, že za sestřelením letounu stojí ukrajinská armáda. Podle informací listu ovšem na palubě neměli být ukrajinští vojáci, ale rakety do protiletadlového systému S-300.

Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) podle listu Kyiv Post nicméně uvedla že ve středu mělo dojít k výměně ukrajinských zajatců za ruské. „Plánovaná výměna se nekoná,“ poznamenal šéf HUR Andrij Jusov s tím, že ruská tvrzení o ukrajinských zajatcích v havarovaném Il-76 se „prověřují“.

Poslanec ruské Státní dumy Andrej Kartapalov pro Kommersant uvedl, že ve vzduchu se měly nacházet hned dva stroje Iljušin Il-76. Ten druhý se ale po zásahu prvního otočil. Tuto informaci ovšem nelze prozatím ověřit.

„Další Il-76 s 80 zajatci na palubě letěl vedle. Otočil se. (Druhý) IL-76 byl sestřelen třemi raketami Patriot nebo Iris T,“ uvedl Kartapalov.

Foto: Nexta/ X

V Bělgorodské oblasti se zřítilo letadlo, na sociálních sítích se objevují záběry, jež mají zachycovat následky.

Ruská stanice agentura TASS dále uvedla, že na místo letecké katastrofy vyjelo několik sanitek.

„Na místo pádu letadla v Koročanském okrese vyjely sanitky z několik stanic. Jsou tam také hasiči a policie,“ řekl agentuře TASS mluvčí ruské záchranné služby.

Iljušin Il-76 je víceúčelový čtyřmotorový strategický transportní letoun, který v roce 1966 navrhla sovětská konstruktérská skupina Iljušin.

Letoun byl navržen tak, aby dokázal dopravit těžké stroje do odlehlých a těžce dostupných oblastí. První prototyp vzlétl v roce 1971 a sovětské letectvo obdrželo první sériové stroje v roce 1974.

Vojenské verze tohoto letounu se často používaly v Evropě, Asii i v Africe. Ruská armáda je používá s tím, že dosud jich bylo vyrobeno zhruba tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Iljušin Il-76. Ilustrační foto

Připravme se na nejhorší, lidi. Rusové do Petrohradu převáží protiletadlové S-300

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám