Hlavní obsah

Co se to sakra v naší zemi děje?! Poslankyně AfD se zlobí, že policie tweetovala v arabštině

Berlín
Aktualizováno

Poslankyně německé protiislámské a protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Beatrix von Storchová je toho názoru, že ve Spolkové republice začíná platit cenzura internetu. Strochová se v tomto smyslu vyjádřila poté, co Twitter a následně i Facebook smazaly její silvestrovský příspěvek o hordách muslimských mužů. Reagovala tak na to, že policie v Kolíně nad Rýnem tweetovala v arabštině.

Foto: Hauke-Christian Dittrich, ČTK/AP

Poslankyně německé strany AfD Beatrix von Storchová

Článek

„Co se to sakra v této zemi děje? Jak to, že oficiální účet policie ze Severního Porýní-Vestfálska tweetuje v arabštině? Myslíte si, že tím uklidníte ty barbarské, muslimské hordy mužů, které hromadně znásilňují?“ napsala von Storchová. Twitter následně její účet zablokoval s odkazem na porušení pravidel týkajících se „nenávistného obsahu“.

V podobné duchu se Beatrix von Storchová na Twitteru vyjádřila i později. Jen ironicky citovala deník Bild a připsala, že se od něj distancuje.

Konec právního státu

V pondělí příspěvek na Twitteru již nebyl, von Storchová jej ale zveřejnila na další sociální síti s dovětkem: „Uvidíme, jestli se to může říkat na Facebooku.” Později poslankyně informovala, že i tento příspěvek byl zablokován. „To je konec právního státu,” napsala v komentáři.

Pozdvižení, související s blokováním obsahu na internetu, přišla poté, co v Německu 1. ledna vešel v platnost nový zákon, který obsahu webu reguluje. Konkrétně má zamezovat šíření nenávisti po síti.

Trestní oznámení za tweet

Internetové sociální sítě mohou na základě nového zákona dostat pokutu až 50 miliónů eur (asi 1,3 miliardy korun), pokud do 24 hodin od upozornění nesmažou nenávistný obsah. Norma se týká zejména sítí jako Facebook, Twitter či YouTube, ale nikoli například e-mailových a messengerových služeb.

A Beatrix von Storchová patrně novou legislativní úpravu pocítí na vlastní kůži. Kvůli nelichotivému příspěvku o muslimských emigrantech bude čelit trestnímu stíhání.

„Rok začíná zákonem o cenzuře a tím, že se naše úřady podrobují importované, plenící migrantské lůze, která osahává, mlátí a bodá nožem a na kterou si máme laskavě zvyknout,” komentovala incident na sociální síti předsedkyně parlamentní frakce AfD Alice Weidelová.

„Německá policie nyní komentuje v arabštině, ačkoli úřední řečí v naší zemi je němčina,” dodala. Také tento příspěvek následně Twitter zablokoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám