Hlavní obsah

Čistky se rozjely i v tureckém školství, o práci přišlo přes 36 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecké ministerstvo školství v reakci na páteční pokus o puč propustilo 15 200 zaměstnanců. Údajně měli vazby na klerika Fetullaha Gülena, který žije v exilu ve Spojených státech. Právě Gülena turecký prezident Recep Tayyip Erdogan viní ze zosnování pokusu o armádní převrat. O licenci přišlo také 21 tisíc učitelů ze soukromých škol.

Foto: ČTK/AP

Turecký premiér Binali Yildirim

Článek

V případě vyhozených zaměstnanců ministerstva školství není jasné, zda jde o učitele či jiné pracovníky.

Gülen se od puče distancoval stejně jako Spojené státy. Ankara si nicméně stojí za svým a turecký premiér Binali Yildirim vyzval, aby byli přívrženci „vytrháni i s kořeny“.

O licenci přišlo i 21 tisíc učitelů ze soukromých vzdělávacích institucí, což ministerstvo školství odůvodnilo tím, že mají soukromí učitelé vazby na terorismus.

"Licence 21 000 učitelů, kteří pracují v soukromých institucích, byly zrušeny. Vzali jsme v úvahu informace z důvěrných zdrojů, že většina těchto lidí je spojena s teroristickými aktivitami," uvedl podle agentury Reuters úředník ministerstva školství.

Čistky v celé zemi

Erdogan po nepovedeném převratu zavelel k rozsáhlým čistkám v řadách bezpečnostních složek i státní správy. Již dříve tiskové agentury informovaly, že své funkce muselo v úterý opustit 257 zaměstnanců úřadu premiéra a 492 pracovníků úřadu pro dohled nad náboženskými záležitostmi.

Další tisíce lidí byly propuštěny z armády, policie, justice, rozvědky či ministerstva financí. Podle předchozích zpráv se propouštění týkalo více než 9 000 lidí, které vláda podezírá z vazeb na pučisty. [celá zpráva]

Neúspěšný pokus o převrat skončil smrtí 232 lidí a lynčováním vojáků, kteří se ho zúčastnili.

Vysoké počty lidí, kteří se stali oběťmi rozsáhlých čistek pouhých pár dní od nezdařeného pokusu o vojenský převrat, vyvolávají spekulace o tom, zda nešlo o předem připravenou akci tureckého režimu, který si tímto způsobem výrazně upevnil svou moc.

Anketa

Věříte tvrzení, že pokus o puč v Turecku byl zinscenovaný, aby si prezident Erdogan upevnil moc?
Ano
96,1 %
Ne
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5507 čtenářů.

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám