Hlavní obsah

V Turecku pokračují čistky a začaly tahanice o přiznání viny „hlavního pučisty”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Generál Akin Öztürk, který byl velitelem tureckého letectva, se vyšetřovatelům přiznal, že stál za pokusem o převrat, uvedla v pondělí turecká tisková agentura Anadolu. Generál měl ve své výpovědi státnímu zástupci sdělit, že jeho jednání ovlivnil úmysl vyvolat státní převrat. Soukromá televizní stanice Habertürk ale tvrdí, že se generál k roli v pátečním puči nepřiznal. Naopak uvedl, že se snažil převratu zabránit.

Foto: Profimedia.cz

Generál Akin Öztürk po svém zatčení

Článek

"Nejsem osobou, která je zodpovědná za puč z 15. července," citovala Öztürka rovněž televizní stanice NTV, která tvrdí, že má k dispozici kopii jeho svědectví.

"Nevím, kdo plánoval či nařídil tento převrat. Já jsem měl v plánu navštívit svatbu dcery přítele v Istanbulu, ale nemohl jsem tam jet. Ráno jsem byl v Izmiru, kde jsem si potřeboval zařídit něco u notáře. Mohu to dokázat. Právě kvůli notáři jsem na tu svatbu nemohl," prohlásil údajně při výslechu generál.

Öztürk byl zatčen okamžitě po nezdařeném pokusu o stání převrat. Vládní kruhy v Ankaře ho nazývají „vůdcem junty“. Patřil mezi nejvyšší vojenské představitele, kteří se pokusu o puč zúčastnili.

Atmosféra v Turecku je po pátečním nezdařeném pokusu části armády o převrat napjatá, přestože vláda tvrdí, že má situaci plně pod kontrolou. Čistky, které se rozjely vzápětí po potlačení převratu, pokračují v neztenčené míře.

Ministerstvo financí odvolalo 1500 lidí

V pondělí turecké ministerstvo financí odvolalo z funkce zhruba 1500 zaměstnanců, kteří jsou podezíráni z napojení na duchovního Fethullaha Gülena. Ten žije v USA a prezident Recep Tayyip Erdogan ho označil za strůjce puče. Gülen obvinění odmítl a pokus o převrat odsoudil.

Podle premiéra Binaliho Yildirima si události v noci na sobotu vyžádaly život 232 osob – pučisté zabili 208 lidí, mezi nimiž je 60 policistů, tři vojáci a 145 civilistů, na straně osnovatelů puče je 24 mrtvých. Zraněných na straně pučistů je 50 a 1491 v opačném táboře.

Zatčeno bylo 7543 lidí včetně 6038 vojáků nejrůznějších hodností, 100 policistů, 755 soudců a prokurátorů a 650 civilistů. Z funkcí bylo odvoláno na 9000 lidí včetně 30 guvernérů tureckých provincií, 8777 zaměstnanců ministerstva vnitra a dalších vysokých úředníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám