Hlavní obsah

Chtějí nás přinutit vstoupit do války. Maďaři tvrdí, že je chce EU připravit o předsednictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko se připravuje na předsednictví v Radě Evropské unie (EU) ve druhém pololetí 2024, ale Evropský parlament tomu chce zabránit. Tvrdí to státní tajemník maďarské vlády zodpovědný za mezinárodní komunikaci Zoltán Kovács.

Foto: Profimedia.cz

Zoltán Kovács

Článek

Europarlament chce podle Kovácse již předem diskreditovat maďarské předsednictví a útočí na Maďarsko s tím, že země porušuje základní hodnoty EU, a proto není vhodné, aby zastávala předsednictví Rady EU.

„Důvod je nám jasný. Nelíbí se jim, že Maďarsko je na straně míru, a chtějí nás přinutit vstoupit do války. Maďarská vláda však tlaku nepodlehne, chce mír a okamžité příměří, protože jen tak je možné zachránit lidské životy,“ uvedl Kovács.

Podle něj je Maďarsko řádným členem EU, v minulosti už Radě EU předsedalo a bude tomu tak i v roce 2024.

„Přípravy na předsednictví pokračují. Chceme do programu zařadit i důležitá témata, jako jsou evropské demografické výzvy a rodinná politika místo migrace,“ dodal Kovács s tím, že podporovatelům migrace se to líbit nebude.

Budapešť se od začátku války na Ukrajině soustřeďuje výhradně na humanitární pomoc a přijímá uprchlíky z Ukrajiny. Vláda premiéra Viktora Orbána je však proti vojenské pomoci a neumožňuje ani převoz zbraní přes své území.

Orbán: My víme, jak nebozí Ukrajinci trpí. Ale válku vyhrát nemohou

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám