Hlavní obsah

Chorvatský prezident Milanović: Prezidentství se vzdám, až pokud mě zvolí premiérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatský prezident Zoran Milanović se v sobotu vyjádřil ke své kandidatuře na post premiéra země. Chce prý nastolit „vládu národní spásy“. Prezidentského úřadu se údajně vzdá až poté, co bude zvolen premiérem. Chorvatský ústavní soud projedná ústavnost jeho pokusu získat pro sebe úřad s většími pravomocemi.

Foto: Reuters

Zoran Milanović

Článek

Chorvatský parlament byl ve čtvrtek rozpuštěn na základě návrhu opozičních stran, kterým byla podle agentury Reuters trnem v patě politika dosavadního premiéra Andreje Plenkoviće ze středopravicové strany Chorvatské demokratické společenství (HDZ). Ten byl premiérem už od roku 2016 a jeho konzervativní strana zemi vedla v posledních třech volebních obdobích.

O den později Milanović stanovil datum parlamentních voleb na 17. dubna. Následně oznámil vlastní kandidaturu. Funkční období populisty Milanoviće končí v únoru 2025. Nyní se nechal slyšet, že je ochoten se prezidentského úřadu vzdát pouze po výhře v parlamentních volbách. Tím způsobil vlnu nevole svých politických rivalů, podle kterých by takový krok porušoval ústavu. To teď projedná chorvatský ústavní soud.

V sobotu mu naopak vyjádřila podporu jeho partaj Sociálně demokratická strana Chorvatska (SDP). Právě ta vedla frakci složenou z jedenácti opozičních stran, jež požadovala urychlené pořádání nových voleb, které se měly původně konat na podzim.

Jadran znovu podraží, čekají se cenové rekordy. Chorvati mají nejvyšší inflaci v eurozóně

Ekonomika

Milanović, který již zastával post premiéra v období 2011–2016, řekl, že byl tento krok motivován vládním výběrem soudce na pozici nejvyššího státního prokurátora. S Plenkovićem byli také po většinu jeho funkčního období ve sporu ohledně otázek zahraniční a veřejné politiky.

„Toto je bitva o ‚vládu národní spásy‘,“ uvedl Milanovič, jehož kandidatuře již vyjádřila podporu většina opozičních stran. „Zastavíme chorvatskou tragédii.“

„Vzhledem k současnému stavu státu je to nutné,“ řekla o Milanovićově kandidatuře na premiéra parlamentní zástupkyně strany Střed Dalija Oreskovičová, která byla v minulosti vůči prezidentovi často kritická. „Jeho počin jsem pochopila jako volání po všeobecné mobilizaci proti silám HDZ.“

Cyklista si to šněroval u Plitvických jezer. Nadýchal skoro pět promile

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám