Hlavní obsah

Cyklista si to šněroval u Plitvických jezer. Nadýchal skoro pět promile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklista, který křižoval ulicí ze strany na stranu, upoutal v sobotu večer pozornost policie v chorvatském městě Grabovac nedaleko hranice národního parku Plitvická jezera. Podle webu večernji.hr ho policie zastavila a přiměla k dechové zkoušce na alkohol.

Foto: Profimedia.cz

Alkohol tester připravený k použití. Ilustrační foto

Článek

Zkouška se ještě dvakrát opakovala, byť v jeho stupni opilosti to nebyl jednoduchý úkon. Policisté ale na opakování trvali a pokaždé podle webu večernji.hr nevěřili svým očím. Třiapadesátiletý cyklista totiž vždy nadýchal bezmála pět promile alkoholu.

To je podle odborníků smrtelná dávka. Její hranice se u dospělých pohybuje mezi 3,5 a pěti promile, což představuje 0,6 a 1,8 litru 40procentního alkoholu vypitého za méně než půl hodiny.

Neslavný světový rekord přitom drží pětačtyřicetiletý Polák Andrzej W., který po oslavě s kamarády nadýchal 12,3 promile. Mezi ženami to pak je podle webu Francouzka, která měla po autonehodě u Nantes v krvi 11 promile alkoholu.

Český nelichotivý rekord patří zřejmě houbaři, který v září 2018 v Krnově nadýchal 8,83 promile alkoholu. Tím překonal známého traktoristu Milana Čurdu, který za volantem svého stroje nadýchal osm promile.

Podle webu policie o uplynulém víkendu během kontrol v okrese Karlovac, kde město Grabovac leží, zadržela 28 řidičů pod vlivem alkoholu, přičemž 26 z nich jelo v autě a dva na kole.

Strážníci v Plzni žasli. Opilec z trolejbusu nadýchal 5,5 promile

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám