Hlavní obsah

Černá Hora může do Evropské unie vstoupit během tří let, tvrdí šéf tamější diplomacie Ivanović

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proces začlenění Černé Hory do Evropské unie by mohl skončit do tří let, uvedl tamější ministr zahraničí Filip Ivanović po pátečním jednání se svým českým protějškem Janem Lipavským. Balkánský stát má status kandidáta již od prosince 2010. 

Foto: ČTK

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (vpravo) se svým černohorským protějškem Filipem Ivanovićem

Článek

Podle Lipavského by se na letos pořádané mezivládní konferenci EU s Černou Horou „mohly uzavřít některé kapitoly přístupových jednání“.

Ministr Ivanović je rád za příslib Maďarska brát integraci balkánských zemí jako jednu z klíčových priorit svého nadcházejícího předsednictví v EU. Právě Černá Hora jedná o vstupu do EU nejdéle ze všech států se statutem kandidáta. Ten má déle pouze Turecko, ale s ním EU prakticky veškerá jednání o vstupu přerušila.

Lipavský si předvolal ruského velvyslance

Domácí

Poté, co země proces integrace dokončí, ať už to je v předpokládaných třech letech nebo později, bude podle Ivanoviće vše záviset na politické vůli EU. Připomněl skutečnost, že některé členské státy jsou proti dalšímu rozšiřování společenství. „Spoléháme na podporu zemí, které vidí rozšíření jako prioritu EU, a Česká republika je jedna z nich,“ uzavřel.

Ministři společně jednali také o aktuálních regionálních i evropských bezpečnostních otázkách, včetně ruské agrese proti Ukrajině. Tématem byla také ekonomická spolupráce. „Značné příležitosti existují v oblasti dopravní infrastruktury, ochrany životního prostředí, obrany nebo turistiky,“ upřesnil Lipavský.

KVÍZ: Proč je Černá Hora černá? Otestujte své znalosti o skrytém klenotu Jadranu

Cestování

Výběr článků

Načítám