Hlavní obsah

Lipavský si předvolal ruského velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nechal v pondělí předvolat do Černínského paláce ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského. Důvodem jsou kybernetické útoky na české instituce a kritickou infrastrukturu.

Foto: Zsolt Szigetvary, ČTK/AP

Český ministr zahraničí Jan Lipavský

Článek

„Rozhodl jsem o předvolání ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Vyzvali jsme Ruskou federaci, aby od tohoto jednání, které je v rozporu s normami OSN a jejími vlastními závazky, upustila,“ uvedl ministr zahraničí na síti X.

Ministerstvo v pátek oznámilo, že Ruskem kontrolovaná skupina APT28, která je spojována s tamní vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila kybernetickými útoky na české instituce.

Útoky zneužívaly do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook. Lipavský podotkl, že záměrný útok ze strany Ruska měl za cíl vážně ohrozit bezpečnost a stabilitu České republiky.

Ke stejnému kroku, tedy předvolání velvyslance, minulý týden přistoupilo i Německo.

Lipavský rozhodl o předvolání Zmejevského znovu po dvou a půl měsících. V únoru tak učinil kvůli úmrtí předáka ruské opozice Alexeje Navalného v sibiřské věznici.

Česko čelilo kyberútokům „ruského státního aktéra“ APT28

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám