Hlavní obsah

Část sadu zmizela po zemětřesení v Turecku v 30metrové průrvě

Zemětřesení v Turecku a Sýrii dokumentují vedle tisíců zmařených životů a zničených budov i  změny, jimiž se tektonické pohyby vepsaly do reliéfu krajiny. Zatímco někde je trhlina způsobená zemětřesením široká pouze několik metrů, na záběrech z Turecké provincie Hatay je vidět průrva daleko masivnější.

Olivové pole poničené zemětřesením v turecké provincii HatayVideo: Reuters

 
Článek

Na snímcích je patrné, že olivový sad rozdělilo zemětřesení vedví, přičemž trhlina je hluboká až 30 metrů a její šíře dosahuje 200 metrů. Nedaleko je přitom vidět osídlení, pro něž by takovýto zlom znamenal fatální následek.

Experti již dříve ukázali zlomovou plochu nedaleko vesnice Tevekkelli ležící mezi městy Kahramanmaraş a Gaziantep, na níž bylo zřejmé, že v důsledku zemětřesení došlo k posunu zemského povrchu o několik metrů. Nynější záběry ukazují ještě daleko masivnější změny.

Obětí už přes 28 tisíc

Zemětřesení o síle 7,8 stupně připravilo podle posledních údajů o život přes 28 tisíc lidí, z toho v Turecku více jak 24 tisíc. Počet obětí neustále roste a šance na záchranu se s postupujícím časem snižují.

Katastrofa v Turecku a Sýrii tak co do počtu obětí překonala zemětřesení v Íránu z prosince 2003, které si vyžádalo přes 26 tisíc lidských životů, a zařadila se tak na sedmou příčku v přehledu nejtragičtějších zemětřesení za posledních 50 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám