Hlavní obsah

Čaputová jmenuje vládu odborníků v čele s Ódorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po nedělním jednání s předsedou parlamentu Borisem Kollárem (Jsme rodina) a premiérem Eduardem Hegerem (Demokraté) oznámila, že začátkem týdne od 15. května jmenuje vládu odborníků. Předsedou vlády se stane viceguvernér Národní banky Ľudovít Ódor.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

„Protože jsem na možnost vlády odborníků musela být připravena, tým nových lidí je dnes sestavený. Potřebují ukončit své závazky na dosavadních působištích, a proto ke jmenování nové vlády přistoupím nikoli začátkem nadcházejícího, ale až dalšího týdne,“ řekla Čaputová.

Podle hlavy státu byla odbornost hlavním kritériem pro členy úřednické vlády. „Zároveň byli výlučně vybráni lidé, kteří nebudou kandidovat v nejbližších parlamentních volbách. Cílem je nezvýhodnit žádnou z politických stran v probíhající předvolební soutěži,“ zdůraznila prezidentka. „Bude to vláda lidí, pro které vládnutí nebude předvolební kampaní,“ dodala.

Bude to také první úřednická vláda v historii Slovenska. Povede zemi do předčasných voleb, které se budou konat 30. září. „Do jmenování nové vlády zůstává přibližně šest měsíců. Volby jsou sice na konci září, ale dosud se každá vláda na Slovensku tvořila několik dalších týdnů. Půl roku je tedy ještě dost dlouhý čas na to, aby vláda odborníků mohla stabilizovat situaci a přivést Slovensko k předčasným volbám,“ uvedla Čaputová.

Dočasně pověřený premiér Heger dal v neděli svou funkci k dispozici. Dal tím prostor hlavě státu k vytvoření úřednické vlády. Heger přistoupil k tomuto kroku po odchodu ministra zemědělství Samuela Vlčana (OLaNO) a ministra zahraničí Rastislava Káčera (Demokraté) z kabinetu.

V čele slovenské úřednické vlády má stanout první premiér maďarské národnosti

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám