Hlavní obsah

V čele slovenské úřednické vlády má stanout první premiér maďarské národnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko bude mít poprvé v historii úřednickou vládu. A v jejím čele by měl stanout 46letý Ľudovít Ódor. Současný viceguvernér centrální banky by byl prvním ministerským předsedou maďarské národnosti.

Foto: TASR, Profimedia.cz

Ľudovít Ódor

Článek

Dočasně pověřený premiér Eduard Heger (Demokraté) požádal v neděli prezidentku Zuzanu Čaputovou o odejmutí pověření a hlava státu jmenuje úřednickou vládu. O to, že měl úřednický kabinet vést právě Ódor, informoval web sme.sk.

Rodák z Komárna patří bezesporu mezi nejúspěšnější občany Slovenské republiky maďarské národnosti. V minulosti byl například poradcem premiérky Ivety Radičové a v současnosti zastává post viceguvernéra Národní banky Slovenska.

V minulosti mělo Slovensko několik ministrů maďarské národnosti a Béla Bugár byl místopředsedou slovenského parlamentu, ale v čele slovenské vlády ještě Maďar nikdy nestál.

Heger končí, dává prostor Čaputové s úřednickou vládou

Zahraniční

Slovenštinu si zdokonalil až na VŠ

Webu refresher.sk Ódor řekl, že navštěvoval základní i střední školu s vyučovacím jazykem maďarským a slovenštinu dlouho ovládal pouze pasivně.

„Slovensky jsem uměl asi tak jako Slovák anglicky, když se tento jazyk učí jen na střední a základní škole. Až na vysoké jsem si slovenštinu zdokonalil a začal mluvit plynule,“ uvedl Ódor.

Pravděpodobný předseda úřednické vlády se narodil 2. července 1976 v Komárně na jihu Slovenska, kde žije početná maďarská menšina. Vystudoval matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě. Pracoval v bankovním sektoru a pak na ministerstvu financí. V létech 2010 až 2012 byl poradcem premiérky Radičové a ministra financí Ivana Mikloše.

Přispěl k zavedení rovné daně, podílel se na strategii zavedení eura na Slovensku a dalších projektech. V roce 2018 byl jmenován viceguvernérem Národní banky Slovenska.

Hegerovi se rozpadá vláda. Odchází i šéf diplomacie

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám