Hlavní obsah

Bývalý maďarský premiér čelí obviněním prokuratury mlčením

Právo, Ivan Vilček, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Bývalého maďarského premiéra Ference Gurcsánye předvolali na prokuraturu jako podezřelého ze zneužití pravomocí. Expremiér při pondělním výslechu obvinění odmítl, podal stížnost a na další otázky prokurátora neodpověděl.

Článek

Před budovou prokuratury se shromáždila asi tisícovka příznivců bývalého socialistického premiéra, která skandovala hesla proti současné pravicové vládě a premiérovi Viktoru Orbánovi. „Nebojíme se!“ a „Chceme demokracii“ zněla hlavní hesla.

Gyurcsány k nim po výslechu promluvil z improvizovaného pódia. „Svého času jsme přísahali, že ochráníme republiku. Byli jsme však naivní, protože jsme věřili v čestnost některých lidí. Pochopili jsme, že radikální křídlo pravice útočí na naši zemi a na republiku. Budeme bojovat do té doby, až budou demokraté opět v převaze,“ uvedl Gyurcsány. Prokuraturu obvinil, že připravuje zinscenovaný politický proces. „Oni si myslí, že obviňují mně. Ale to já obviňuji je, že zradili demokracii,“ dodal Gyurcsány.

Parlament v září zbavil Gyurcsánye poslanecké imunity. Od pádu komunismu se tak Gyurcsány stal prvním premiérem, který čelí obvinění ze zneužití pravomocí a může stanout před soudem. V roce 2008 měl Gyurcsány souhlasit s výstavbou obřího zábavního parku King's City u jezera Velence. Po jednání s investory tuto myšlenku otevřeně podpořil. V rámci připravované výstavby došlo k převodům pozemků, na nichž měl stát prodělat 1,3 miliardy forintů (asi 130 miliónů Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám