Hlavní obsah

Brusel: v Židovském muzeu zřejmě vraždil profesionální zabiják

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgičtí vyšetřovatelé se přiklánějí k domněnce, že izraelský manželský pár – Emanuel (54) a Miriam (53) Rivovi – se minulou sobotu v bruselském Židovském muzeu nestal náhodnou obětí antisemitského útoku, ale terčem vysoce profesionálně připraveného a provedeného atentátu.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Belgická policie hlídá vchod do Židovského muzea v Bruselu, kde byl zavražděn izraelský pár, francouzská průvodkyně a její belgický kolega.

Článek

„Pachatel, který vraždil naprosto chladnokrevně, nezanechal takřka žádné stopy. Vše nasvědčuje tomu, že nešlo o jeho první akci,“ citoval britský deník The Guardian belgického kriminalistu.

Byl si jist únikem?

Muž s kšiltovkou na hlavě, v tmavých brýlích a s kalašnikovem v ruce vstoupil do budovy muzea naprosto klidně. Záběry průmyslové kamery ho zachycují, jak soustředěně vejde vstupní branou, střílí a za chvíli vychází. „Bez jakékoliv viditelné známky rozrušení. To, že se k vraždě odhodlal v sobotu za bílého dne, na jednom z nejrušnějších míst v Bruselu, znamená, že nepochyboval, že unikne,“ uvedl belgický vyšetřovatel s tím, že pachatel si mohl vyřizovat účty s izraelskou špionáží Mossad.

„Vypadá to na člověka, který už zabíjel a viděl smrt zblízka. To, že nejprve zastřelil Izraelce, a teprve pak zabil francouzskou dobrovolnici – průvodkyni v muzeu – a těžce zranil jejího belgického kolegu, může hovořit pro hypotézu, že chtěl vzbudit dojem, že v muzeu v amoku řádil nepříčetný terorista,“ řekl televizi RTL belgický odborník na terorismus Claude Moniquet.

Foto: Finbarr O Reilly, Reuters

Příbuzní zavražděného izraelského páru při jejich pohřbu v Tel Avivu

Riva, který pobýval s manželkou v belgické metropoli na dovolené, působil na izraelském ministerstvu financí, avšak předtím pracoval pro agenturu Nativ. Ta vznikla v 50. letech, aby Židům v SSSR skrytě nabízela možnosti vzdělání a povzbuzovala je k vystěhování do Izraele. KGB ji podezřívala ze špionáže.

Stejně jako izraelská rozvědka Mossad a kontrarozvědka Šin Bet spadal Nativ do kompetence úřadu izraelského ministerského předsedy.

Izraelská média: Mohly to být Hizballáh či Hamás

Po studené válce se agentura zaměřila na rusky hovořící Židy především v Německu. Miriam Rivová působila několik let na izraelském velvyslanectví v Berlíně a pracovala i v úřadě izraelského premiéra. Poznámku izraelského tisku, že „tam zastávala neupřesněnou pozici“, si belgická média vyložila jako práci pro Mossad.

„I když žila v Evropě, pokaždé na ni vyšly úřednické posty. Jako nástroje jí sloužily počítač, účetnické programy a kalkulačka, nikoli plášť a dýka. Nebyla to žádná Mata Hari,“ napsal Amir Oren, specialista izraelského listu Ha´arec na obrannou a bezpečnostní politiku.

Ha´arec nevylučuje, že šlo o záměnu lidí v tajné válce. Izraelský deník The Jerusalem Post naznačil, že prsty v akci mohou mít šíitské hnutí Hizballáh či vojenského křídlo palestinského Hamásu. Hizballáh provedl v zahraničí proti Izraelcům několik útoků od roku 2008, kdy podle nich Mossad v Damašku zabil „ministra obrany Hizballáhu“ Imáda Mugníjua.

Izraelci podle odborníků ze světa výzvědných služeb také zavraždili představitele Hamásu Mahmúda Mabhúha v pětihvězdičkovém dubajském hotelu na začátku roku 2010.

Rivovi zanechali dvě dcery – 17letou Širu a 15letou Ájelet. Obě budou žít s rodinou Emanuelova bratra-dvojčete.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám