Hlavní obsah

V židovském muzeu v Bruselu útočil terorista, hlásí vyšetřovatelé a bojí se další střelby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní útok, při němž v bruselském židovském muzeu zahynuli čtyři lidé, byl podle belgické justice teroristickým činem. Ozbrojený pachatel je přitom stále na útěku, což podle agentury AFP vyvolává v zemi obavy z dalšího podobného násilí, především v řadách židovské obce.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Židovské muzeum v Bruselu je po útoku, při němž zahynuli čtyři lidé, zaplavené květinami a svíčkami.

Článek

Případ v pondělí převzala federální prokuratura, která je jako jediná kompetentní k řešení teroristických činů a zločinů s mezinárodním dosahem, řekla mluvčí federální prokuratury Wenke Roggenová. Mezi oběťmi byli dva izraelští občané a dva zaměstnanci židovského muzea včetně jedné Francouzky.

„Nevylučujeme žádnou stopu. Požádali jsme všechny naše partnery, aby nám poskytli nějaké informace," odpověděla Roggenová na otázku ohledně směru vyšetřování a případné spolupráce s Izraelci.

„Záběry bezpečnostních kamer z místa útoku ukazují osobu, která jednala chladnokrevně a odhodlaně," řekla mluvčí bruselské prokuratury Ine Van Wymerschová.

Útočník na záběrech kamer pálil z automatické pušky typu kalašnikov, kterou ve světě často používají islámští radikálové. Podle belgického listu Derniere Minute měl vrah na sobě také připevněnou malou kameru, kterou zabíjení asi natáčel. Deník připomněl, že stejně tomu bylo i před dvěma lety u francouzského islamisty Mohammeda Meraha, který na jihu Francie zabil čtyři židy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám