Hlavní obsah

Brexit bude Brity bolet, řekl Hollande

Aktualizováno

Evropští lídři, včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), reagují na oficiální zahájení procesu vystoupení Spojeného království z Evropské unie vesměs konstatováním, že budou při vyjednávání s Brity hájit zájmy svých občanů žijících na ostrovech. Zatím s nejostřejším vyjádřením přišel francouzský prezident Francois Hollande. Ten řekl, že brexit bude Brity bolet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příznivci setrvání v EU demonstrovali před Westminsterským palácem v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

„Myslím, že to bude pro Brity bolestivé,” řekl Hollande. Vyslovil také názor, že takzvaný brexit „donutí Evropu posunout se vpřed, pravděpodobně různou rychlostí".

V podobném duchu se vyjádřil, i když poněkud mírněji, také německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel. „Mnozí obtížně chápou, jak někdo může věřit tomu, že se bude mít lépe, když bude sám, zvláště v této turbulentní době. To ale nemůže být základ našeho budoucího vztahu,“ řekl.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande

Německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že EU musí při jednání o brexitu zaujmout férový a jednotný postoj a že Německo chce minimalizovat dopady pro občany EU v Británii.

„Spojené království samozřejmě zůstane partnerem, partnerem v NATO, partnerem jako země v Evropě a nadále platí, že společně se budeme potýkat s mnoha výzvami,” dodala mluvčí německé vlády Ulrike Demmerová.

Reakce už přišla také z Rakouska. „Pro mě je prvořadé postavení a práva zhruba 25 tisíc Rakušanů žijících a pracujících ve Spojeném království. Rovněž chceme dosáhnout vyjasnění a právního ujištění pro rakouské společnosti působí ve Velké Británii,“ uvedl rakouský kancléř Christian Kern.

Vyjednavači jsou připraveni

Ať už bude brexit bolet či nikoliv, unijní vyjednavači jsou připraveni pustit se do práce. „Náš tým pro vyjednávání o brexitu je připraven,“ oznámil hlavní vyjednavač za EU Michel Barnier.

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani na Twitteru napsal: „Dnes není dobrý den. Brexit značí novou kapitolu v dějinách Unie. Jsme ale připraveni posunout se dál a doufáme, že Británie bude dál blízkým partnerem.“

Ochrana českých zájmů

„Pokud jde o naše priority, jednoznačně je to obhajoba zájmů našich občanů, kteří ve Velké Británii pracují a žijí. My si nepřejeme, aby o svá práva přišli,“ komentoval formální zahájení brexitu český předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) označil brexit za tvrdý rozvod. „Ve chvíli, kdy se Británie odpojí od EU, bude pro ni všechno výrazně těžší. Je to pro mě nepochopitelné rozhodnutí k izolaci v době, kdy už nejsme v 19. století. Pro Británii to bude znamenat, že jí bude hrozit, že bude chudší a méně vlivná,“ uvedl ve středu Zaorálek.

Zkritizoval požadavek Londýna na hlubší přístup k evropskému trhu. „To je, jako kdyby vám žena řekla, že se s vámi chce rozvést, ale chce mít možnost se kdykoliv vrátit do bytu a vzít si, co potřebuje,“ přirovnal.

Také Slovensko chce při jednáních o brexitu prosadit zájmy svých občanů, zároveň ale hodlá do budoucna udržet dobré vztahy. „Británii považujeme nyní i v budoucnu za velmi důležitou zemi, ekonomicky je to silný investor na Slovensku. Naší prioritou je zachovat a prosadit naše zájmy, zájmy našich občanů, ale mít i po odchodu Británie nastaveny velmi dobré vztahy," řekl náměstek ministerstva zahraničních věcí Ivan Korčok.

Reklama

Související články

Brexit byl zahájen, už není cesty zpět

Stálý zástupce Spojeného království v EU Tim Barrow předal ve středu předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi dopis britské premiérky, kterým se spouští článek...

Výběr článků

Načítám