Hlavní obsah

Borrell vypeskoval diplomaty EU. Jste pomalí, o všem se dozvím až z novin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unijní šéfdiplomat Josep Borrell pálil do vlastních řad. V nebývale ostrém a otevřeném projevu k vysokým diplomatům je v pondělí kritizoval za to, že jsou pomalí a neefektivní. To je podle Borrella v situaci, kdy se musí EU postavit na vlastní nohy a začít spoléhat sama na sebe, nepřijatelné.

Foto: David W Cerny, Reuters

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell

Článek

„Někdy se dozvím víc o tom, co se kde děje, z novin než z vašich zpráv. A to bych měl být nejlépe informovaným člověkem na světě,“ postěžoval si svým podřízeným vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku.

„Chovejte se tak, jak byste se chovali na ambasádě. Pošlete telegram, kabelogram nebo e-mail. Ale rychle. Jednejte rychle,“ vybízel Borrell podřízené podle britského deníku Guardian.

O invazi mi řekli Američané

Právě kvůli neschopnosti diplomatického sboru sedmadvacítky Brusel podle Borrella nečekal ruskou invazi na Ukrajinu a podcenil její obranyschopnost. Borrell se tak musel spoléhat na informace šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena.

Ten ho o chystané invazi varoval dva dny předem. „Musím přiznat, že tady v Bruselu nám Američané říkali‚ že zaútočí, a my se tomu zdráhali uvěřit,“ řekl dále španělský politik, který je faktickým ministrem zahraničí Evropské unie.

Unijní šéfdiplomat svým podřízeným vyčetl také přílišnou povýšenost a lpění na zemi původu.

„Myslíme si, že lépe víme, co je v zájmu ostatních lidí. Podceňujeme také roli emocí,“ zlobil se.

Diplomatům navíc vyčinil za to, že dostatečně neretweetují jeho příspěvky na Twitteru a nepracují jako jeden fungující tým, jako jednotná informační síť. Této neschopnosti prý využívají představitelé Číny a Ruska.

Borrell: Evropa si v Praze narýsuje novou bezpečnostní politiku. Bez Ruska

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám