Hlavní obsah

Borrell: Evropa si v Praze narýsuje novou bezpečnostní politiku. Bez Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídři 44 evropských zemí se ve čtvrtek sjeli do Prahy, aby narýsovali obrysy a pravidla nové bezpečnostní politiky na starém kontinentu bez účasti Ruska. Po příletu na čtvrteční historicky první jednání širšího formátu evropských zemí, tzv. Evropského politického společenství (EPC), to prohlásil šéfdiplomat Evropské unie Josep Borrell.

Foto: Profimedia.cz

Šéfdiplomat Evropské unie Josep Borrell

Článek

„Začátkem brutální agrese vůči Ukrajině Evropa vstoupila do nové fáze své historie. Lídři 44 zemí se tu (v Praze) dnes (ve čtvrtek) sešli, aby hledali způsob, jak vystavět novou bezpečnostní strukturu v Evropě,“ vysvětluje Borrell na videu, které zveřejnil na svém twitterovém účtu.

S Putinem se jednat nedá

Nové bezpečnostní uspořádání se podle Borrella v Praze vyjednává bez zástupců Ruské federace nikoliv kvůli averzi vůči Rusům nebo jejich zemi, ale prostě proto, že se se současným vedením země, tedy prezidentem Vladimirem Putinem, jednat nedá.

„Musí to být bez Ruska, ne proto, že bychom si nepřáli, aby bylo Rusko součástí Evropy, ale proto, že (ruský prezident Vladimir) Putin vyňal Rusko z evropského společenství,“ dodal vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, který je de facto ministrem zahraničí sedmadvacítky.

Rusko je v Evropě jen podle mapy, řekl Zelenskyj na summitu v Praze

Domácí

„Musíme čelit krizi, kterou vyvolala válka na Ukrajině, vystavět nový bezpečnostní pořádek, čelit potravinové a energetické krizi a tohle fórum, tohle politické společenství je nejlepší způsob pro všechny Evropany, jak toho dosáhnout,“ dodal Borrell.

S názorem, že současné Rusko nemůže být součástí širšího společenství evropských národů, vystoupil na summitu v Praze prostřednictvím videa i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Nejsou tu s námi zástupci Ruska – státu, který geograficky zdánlivě patří do Evropy, ale z hlediska svých hodnot a chování je nejvíce protievropským státem na světě,“ prohlásil Zelenskyj. Ocenil vznik nové politické iniciativy a formátu spolupráce v rámci Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám