Hlavní obsah

Berlínské zpytování: důvěřivost i peníze

Přepad Ukrajiny Vladimirem Putinem (69) přinesl také porážku německé zahraniční politiky. Jednala německá vláda příliš naivně, řídila se příliš ekonomickými zájmy? Chovala se nepříliš obezřetně, postrádala odvahu? Nebo je to složitější?

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin předává kytici někdejší německé kancléřce Angele Merkelové na loňském setkání v Moskvě.

Článek

Angela Merkelová (67) miluje ruštinu. „Je to krásný jazyk,“ řekla jednou. „Velmi oduševnělý, trochu jako hudba.“ Netajila se tím, že se rusky naučila hlavně díky rozhovorům se sovětskými vojáky dislokovanými i poblíž jejich domu v městečku Templin v tehdejší NDR.

Ve skutečnosti patnáctiletá Angela zvládla ruštinu tak dokonale, že jako vítězka olym­piády ruského jazyka za odměnu vyrazila do Moskvy, kde si koupila album skupiny The Beatles. Ráda prý četla Lva Tolstého nebo Fjodora Dostojevského a na psacím stole v kancléřském úřadě měla obrázek ruské carevny Kateřiny Veliké, původem z německého šlechtického rodu.

Merkelová si stojí za rozhodnutím o nepřijetí Ukrajiny do NATO

Evropa

Své rusofilství však Merkelová podle kritiků nedokázala dostatečně využít k tomu, aby Putina včas zabrzdila. Musela s ním přitom jednat po celých 16 let ve funkci kancléřky, nejprve v době, kdy řídil zemi jako prezident, pak během jeho působení ve funkci premiéra a poté znovu (ve funkci) prezidenta.

Stal se její Nemesis. Krátce po povstání na Maj­danu se Putin zmocnil Krymu a poskytl finanční a vojenskou podporu separatistům v ukrajinské Luhanské a Doněcké oblasti. Nechtěl se smířit s „pozápadněním“ Ukrajiny a možná nepochyboval, že mu to projde. Merkelová mu zavolala a řekla mu, že anexe Krymu je „nepřijatelná“ a představuje „porušení mezinárodního práva“. Uložila několik sankcí – a to bylo vše.

Později zdůvodnila, proč Německo de facto smlčelo zjevné bezpráví spáchané na Krymu a východní Ukrajině příměrem k výstavbě berlínské zdi. „Američané tehdy také nezasáhli,“ řekla a dodala, že jim to nemá za zlé. Někdy je podle její logiky třeba přijmout současné bezpráví v naději na lepší budoucnost.

Německo má odposlechy vojáků podezřelých z masakru v Buči

Evropa

Putin Merkelovou neustále testoval

Také v Německu Putinovo Rusko testovalo kancléřčinu náklonnost. V roce 2015 ruští hackeři napadli počítače Spolkového sněmu, a dokonce se jim podařilo získat přístup k počítači v parlamentní kanceláři Merkelové. O několik let později při slyšení právě ve Spolkovém sněmu Merkelová poskytla trochu vhledu do svého duševního rozpoložení: „Pokud mohu být zcela upřímná, bolí mě to, protože každý den se snažím o lepší vztahy s Ruskem.“

Merkelová o setkáních se šéfem Kremlu jednou prohlásila: „Zkouší vás celý den. Pokud se mu nepostavíte, jste jen menší a menší.“ Putin, který se nikdy nevyhýbal ponižování lidí, jednou během setkání v Soči nechal svého psa očichat Merkelovou, ačkoli, jak sama řekla: „Dobře věděl, že se mi nechce jeho psa vítat.“ Jako malou ji zle pokousal vlčák ze sousedství.

Zničené předměstí Charkova je bez plynu. Ruská raketa zasáhla plynovod

Válka na Ukrajině

Sázka na plynovod

Plynovod Nord Stream 2 po odchodu z funkce prosadil její předchůdce Gerhard Schröder, který tehdy okamžitě proklouzl otáčivými dveřmi mezi politikou a byznysem do pozice proruského lobbisty. Roury vycházejí na břeh u Greifswaldu, univerzitního města, které je součástí bývalého volebního obvodu Merkelové.

Kdysi projekt označila za „ďáblův“, a přesto neudělala nic, aby jeho výstavbu zastavila. V ekonomických záležitostech Merkelové vždy šlo především o německou prosperitu. Většina členů její strany s tím velmi ráda souhlasila. „CDU je zkrátka do morku kostí obchodní stranou, jejíž členové a příznivci profitují z obchodu s Ruskem,“ napsal bez příkras britský list The Daily Telegraph.

Jeden z bývalých členů kabinetu kancléřky Merkelové za CDU přiznává: „Vždycky jsem si myslel, že Nord Stream 2 byl chybný.“ Nezapírá, že při každé návštěvě Spojených států měl pocit, že argumenty Američanů proti novému plynovodu jsou správné. „Ale nakonec jsem do toho stejně šel,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám