Hlavní obsah

Berlínská univerzita: zkopání židovského studenta je jen špička ledovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Svobodné univerzitě v Berlíně (Freie Universität – FU) už několik měsíců panuje strach. Židovští studenti se necítí bezpečně a rektorátu vyčítají, že se záměrně dívá jinam.

Foto: Profimedia.cz

Studentky podporující Izrael s plakáty „Už nikdy se teď děje znovu“ a „Nenávist není názor“ před budovou berlínské Svobodné univerzity

Článek

Od útoku Hamásu na Izrael 7. října antisemitských incidentů na této vysoké škole přibývá. Násilné vyvrcholení přišlo v pátek: propalestinský student zbil židovského spolužáka Lahava Shapiru (30) a vážně ho zranil.

Od teroristického útoku vede Shapira na univerzitě kampaň proti nenávisti vůči Židům. V pátek večer na Brunnenstrasse schytal údery pěstí a kopance do hlavy a utrpěl tak vážná zranění, že ho musela sanitka okamžitě odvést na operační sál. Útočit měl spolužák arabského původu z FU. Spouštěčem fyzického násilí se podle listu Bild stala hádka o plakáty vyvěšené na univerzitě vyzývající k propuštění izraelských rukojmích zajatých Hamásem.

Na renomované berlínské klinice Charité, kde podstoupil operaci, zažil další událost před lety zcela nemyslitelnou: kdosi mu tam ukradl mobil a laptop.

Hovoří výhradně anonymně

Antisemitské incidenty jsou na univerzitě – založené v roce 1949 v tehdejším Západním Berlíně, kterou dnes navštěvuje na 12 fakultách přibližně 35 tisíc posluchačů – na denním pořádku už od vpádu Hamásu do Izraele loni 7. října a studenti hlásí šokující poměry.

Rasistická zaměstnankyně BBC popírala holokaust a šířila antisemitismus nejhrubšího zrna

Evropa

Pokud hovoří s médií, židovští studenti FU chtějí takřka bez výjimky zůstat v anonymitě, zejména po útoku na Shapiru. Strach, že budou sami napadeni, je příliš velký. Koneckonců otevřená nenávist vůči Židům je součástí každodenního života na univerzitní půdě.

„Na shromáždění bylo slyšet výkřiky ‚Od Dahlemu (berlínská čtvrť, kde univerzita sídlí – pozn. redakce) do Gazy!‘ či ‚Ať žije Palestina bez Židů!‘. Nyní útok na našeho židovského spolužáka. Je to všechno děsivé a znepokojující. Ptám se sám sebe: Co bude dál? Univerzita musí konečně jednat,“ svěřil se Bildu jeden z židovských vysokoškoláků.

Jedna studentka od útoku Hamásu svou univerzitu téměř nepoznává: „Spolužáci se ke mně otočili zády, protože mám vztah k Izraeli a jsem Židovka.“ Výzvy k intifádě, tedy palestinskému povstání, se na univerzitní půdě podle ní objevují každý den.

„Kampus už pro mě není bezpečným místem. Často raději studuji doma, protože na univerzitě nemohu najít klid a není dne, aby se na ní neprojevil antisemitismus. Bude-li to pokračovat, neměla by se škola divit, když bude kampus brzy bez Židů,“ zní její hořký závěr s tím, že rektor univerzity profesor Günter Ziegler (60) ji „hluboce zklamal“.

Rektor zlehčuje a popírá

Clara Nathusiusová, která založila hnutí Pátky pro Izrael a pravidelně pořádá akce na FU, vznesla závažná obvinění vůči vedení univerzity. „Je zřejmým spoluviníkem, protože už několik měsíců přehlíží, či dokonce popírá antisemitské nálady na univerzitní půdě,“ nepochybuje studentka.

Ze strachu, že se stane terčem útoků radikálních levicových antisemitů, nechává podle ní rektorát židovské studenty, aby se do boje proti antisemitismu pustili sami. „Tam, kde vyučující přivírají oči, aniž by zaujali stanovisko, se rychle šíří nenávist,“ podotýká.

Foto: Profimedia.cz

Publicista Michel Friedman vystoupil loni v listopadu v rámci akce Pátky pro Izrael na Svobodné univerzitě v Berlíně

Noam Petri (20), místopředseda Židovské studentské unie, s ní souhlasí. „Židovští studenti na FU už de facto od počátku loňského října čelí výhrůžkám. V pátek se slova změnila v činy,“ řekl Petri deníku Bild. Bez obalu kritizuje rektora univerzity: „Profesor Ziegler stav věcí nejen vytrvale zlehčuje, nýbrž i částečně popírá. Do dnešního dne nevyvodil žádné důsledky pro antisemitské studenty.“

Na Svobodné univerzitě jsou opakovaně šířeny antisemitské letáky, plakáty a nálepky – například iniciativami „Klasse gegen Klasse“ (Třída proti třídě) nebo „Studenti za Palestinu“. Transparenty s hesly jako „Ať žije intifáda“ nejsou ničím jiným než výzvami k teroru

Radikálové obsadili přednáškový sál

V loni v listopadu studentského parlament na svém zasedání zamítl návrh proti antisemitismu. Dokument univerzitní skupiny Juso (Mladých socialistů) nazvaný „Už nikdy více – proti veškerému antisemitismu na celém světě!“ nezískal většinu.

Jeden z vrcholů přišel 14. prosince, kdy propalestinští studenti obsadili přednáškovou místnost na FU. Svým odpůrcům odepřeli přístup, univerzita přihlížela. Teprve po několika hodinách sál vyklidila policie. Po okupaci vedení univerzity oznámilo, že studenti budou z prostor vykázáni – do dnešního dne však nebyly tyto zákazy uplatněny. Proč FU nepřijala okamžitá tvrdší opatření? „Nemůžeme okamžitě vyklidit sál, když někdo někde něco prohlásí,“ řekl televizi RBB rektor Ziegler.

Bild se Zieglera zeptal, zda považuje výzvy k intifádě za antisemitské výzvy k násilí, kolik setkání s židovskými studenty osobně absolvoval a co vlastně podnikl pro zastavení antisemitské propagandy na FU. Ziegler otázky ponechal bez odpovědi.

Josef Schuster (69), předseda Ústřední rady Židů v Německu, v deníku Bild varoval, že univerzity by se neměly stát no-go zónami pro Židy, ale měly by vytvořit bezpečné prostředí pro židovské studenty a nedávat prostor extremistům. „Nejpozději ve chvíli, kdy se verbální násilí změní ve fyzické, by měla být situace ohrožení každému jasná. Taktika ústupků a výmluv vedení univerzity musí konečně skončit,“ uzavřel.

Jako Židovka nejsem v bezpečí. Dokonce i dcera britského ministra obrany raději sekla s univerzitou

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám