Hlavní obsah

Jako Židovka nejsem v bezpečí. Dokonce i dcera britského ministra obrany raději sekla s univerzitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dcera britského ministra obrany Granta Shappse Tabytha ukončila kvůli antisemitským výrokům své vysokoškolské studium na univerzitě v Leedsu. Pro deník Telegraph uvedla, že se na škole po sérii různých událostí týkajících se situace v Izraeli a v Pásmu Gazy necítí bezpečně.

Foto: Facebook

Tabytha Shapssová

Článek

O rozhodnutí židovské studentky ukončit své studium informuje britský deník The Telegraph. Shappsová, jejímž otcem je britský ministr obrany Grant Shapps, uvedla, že ji zastrašilo, když lidé na protest proti konfliktu v Gaze pochodovali kampusem a křičeli „from the river to the sea, Palestine will be free“, česky „od řeky až k moři, Palestina bude svobodná“, frázi, která naznačuje, že mezi Jordánem a Středozemním mořem má ležet pouze svobodná Palestina.

From the river to the sea

Anglický slogan „From the river to the sea Palestine will be free“, tedy „Od řeky k moři bude Palestina svobodná“, je rozšířenou verzí původní arabské rýmovačky „min an-nahr ilá l-bahr“ (من النهر إلى البحر), tedy „od řeky k moři“. Míněna je řeka Jordán a Středozemní moře, mezi kterými leží Stát Izrael.

Provolání, které Arabové používají od 60. let 20. století, naznačuje, že mezi Jordánem a Středozemním mořem má být pouze svobodná Palestina, nikoliv Izrael. Je proto vnímáno jako výzva k likvidaci celé země a jejích židovských obyvatel. Zároveň je v protikladu k variantě tzv. dvoustátního řešení Izraele a Palestiny vedle sebe, za kterou se staví Palestinská samospráva, nikoliv ale hnutí Hamás, jež usiluje o zničení židovského státu.

Dalším důvodem odchodu devatenáctileté studentky z univerzity bylo, že během seminářů o Izraeli a Palestině jeden z jejích vrstevníků hovořil o „izraelském apartheidu“ a o izraelské genocidní agendě. Shappsová studium ukončila ve druhém ročníku politologie a ekonomie.

Ve svém vyjádření zdůraznila, že uznává z propalestinského hlediska právo na protest, sama v loňském roce navštívila město Ramalláh na Západním břehu Jordánu. Židovští studenti se však podle ní na univerzitě kvůli antisemitským výrokům necítí bezpečně.

Univerzitu viní z toho, že nepřijala k situaci „jasné stanovisko“. Škola v reakci na to uvedla, že má „zákonnou povinnost podporovat svobodu projevu a že nepodporuje žádné názory nebo akce, které způsobují, že se ostatní cítí na akademické půdě nebezpečně nebo nežádaně“.

Počet případů antisemitismu na britských univerzitách po 7.říjnu minulého roku roste. Židovští studenti si proto například zakrývají jarmulky baseballovými čepicemi nebo schovávají Davidovu hvězdu, píše Telegraph.

Muži hrozí za antisemitské texty úřadům a výhrůžky popravou až 15 let vězení

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám