Hlavní obsah

Rasistická zaměstnankyně BBC popírala holokaust a šířila antisemitismus nejhrubšího zrna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Stanice BBC čelí dalšímu skandálu, zaměstnankyně stanice BBC Three černé pleti Dawn Quevová měla svůj facebookový profil Dawn Lase Quevas-Allen plný protižidovských a antisemitských vyjádření nejhrubšího zrna. Napadá i bílou rasu, kterou označuje za virus a zmutovaný invazivní druh. Upozornil na to minulý týden server Deadline. BBC případ nekomentovala, jak ale uvedly ostatní deníky, Quevová byla v pátek vyhozena.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo BBC

Článek

Quevová, která měla na starosti plánování a odbavování vysílání, zpochybňovala holokaust, který označila za „holohoax“. Obvinila bankéřskou rodinu Rotschildů, že platí tuto „fámu o holokaustu“. Serveru Deadline se podařilo potvrdit, že profil Dawn Las Quevas-Allen skutečně patří právě zaměstnankyni BBC. Otiskl i některá vyjádření a fotografii Quevové, jejíž profil byl mezitím na Facebooku zrušen.

List The Times of Israel upozornil, že některá vyjádření na facebookovém profilu Quevové jsou už dekádu stará. Už v roce 2014 označovala Izrael jako peklo (Israhell). Pro aškenázské Židy používala termín AškeNazi.

Evropské Židy označovala za „kavkAsijskou banku Jáfetových potomků z evropského kontinentu bez melaninu, za lidi, kteří nemají nic společného s Palestinou nebo Izraelem“. Podle ní to jsou „kolonizátorští vetřelci bez kapky původní krve“. Holokaust proto označovala nejen za předstíraný, ale ještě v něm měli umírat falešní Židé, kteří žádnými Židy nebyli. Podle jejích pomíchaných znalostí jsou aškenázští Židé potomci Noeho, syna Jáfeta, a nejsou to tudíž Semité, nýbrž uctívači Satana.

Propalestinské demonstrace jsou často jen čirý antisemitismus, jiné války aktivisté přehlížejí

Hlas na poušti

Útoky zesílily po začátku války

Ve výpadech pokračovala i po teroristickém útoku Hamásu na Izrael, letos 13. ledna napsala, že židé (coby vyznavači judaismu) jsou chazarští konvertité z evropského subkontinentu ze 7. století, jejichž předky jsou Ukrajinci. Využila staré spekulace, že turkičtí Chazarové kdysi hromadně přijali judaismus, a šířila vyvrácený genetický výzkum, jenž to měl potvrzovat. Ve jejím proruském zanícení jí nedošlo, že označovat Ukrajince za předky Chazarů je nesmysl, protože Kyjevská Rus vznikla později a v oblasti dnešní Ukrajiny se v té době pohybovalo kromě Slovanů i mnoho kočovných kmenů.

Foto: FB profil

Dawn Quevová

Týž den v dalším vyjádření znovu popřela holokaust. „Parazitující nomádští squatteři (Židé) budou vždy mluvit o asi šesti milionech (zavražděných při holokaustu), což stále nemohou dokázat, a klidně zapomenou na deset milionů Rusů zabitých za druhé světové války,“ rozčilovala se na Facebooku.

Už dříve napadla i USA a Británii, které označovala jako AmeriKKKu a UKKK s odkazem na rasistický Ku-klux-klan. Vyčítala jim, že daly v Palestině půdu sionistických genocidním squatterům.

Problémy BBC s antisemitismem mají hlubší kořeny

BBC se k případu nevyjádřila, protože nikdy nekomentuje interní záležitosti. Ve vyjádření pro Deadline ale uvedla, že „netoleruje antisemitismus, islamofobii a … podniká adekvátní disciplinární kroky, kdykoli je to potřeba“.

Britská veřejnoprávní stanice přitom po teroristickém útoku Hamásu v Izraeli čelí neutuchající kritice za způsob, jakým o krizi na Blízkém východě informuje. Hnutí Hamás například odmítá označovat za teroristické. Za zavádějící nepřesnosti ve svém zpravodajství, které byly následně odhaleny, se už musela několikrát omlouvat. V půlce listopadu se například musela omluvit za tvrzení, že izraelští vojáci v nemocnici Šifá v Gaze cílili na zdravotnické týmy a arabsky mluvící lidi. V lednu se pak musela omluvit za zprávu, že izraelští vojáci popravují v Pásmu Gazy Palestince.

Útočníka s nožem před košer obchodem v Londýně zlikvidovala židovská hlídka

Evropa

Případ Quevové ale ukazuje na hlubší problémy. Quevová mohla své odporné rasistické a antisemitské výroky dlouhé roky klidně zveřejňovat na Facebooku. Jen některá její vyjádření byla odstraněna a na začátku ledna jí byla kvůli jejím nenávistným výrokům omezena aktivita na účtu. Označila to za „protičernošská omezení Ku-klux-klanu a bílých sionistů“.

BBC jí dala práci i přesto, že se takto vyjadřovala ještě dříve. Dokonce samu stanici napadala, když její zkratku vykládala jako „Bigotní vysílací kreténi“. Dříve pracovala pro A+E Networks, UKTV a Disney, což ukazuje, že přijímací řízení a vstupní pohovory na BBC nedokážou odhalit ani otevřené rasisty.

Ukazuje to však i na to, že občany Británie i mnoha dalších západních zemí jsou lidé, kteří je paradoxně nenávidí a odmítají respektovat jejich základní zákony a demokratické ideje.

Antisemitismus je negativní postoj, až nenávist vůči Židům či židovské víře (judaismu). Původ slova sahá do 19. století, poprvé jej nejspíše použil v roce 1860 židovský učenec Moritz Steinschneider ve slovním spojení antisemitské předsudky v souvislosti s myšlenkami francouzského filozofa Ernesta Renana o nadřazenosti árijské rasy nad semitskou.

Později se termín objevoval v německé nacionalistické literatuře a byl namířen výhradně proti lidem židovského původu či vyznání, ačkoliv zdánlivě odkazuje na Semity obecně. Termín Semité (odvozen od biblického Šéma) je označení pro národy hovořící semitským jazykem, tedy například hebrejsky či arabsky. Vzhledem k historickému vývoji pojmu antisemitismus tak mohou být paradoxně za antisemity označeni i Arabové, byť jsou sami Semité.

KOMENTÁŘ: Antisemitismus je rasismus pro lepší lidi – Matěj Hollan

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám