Hlavní obsah

Běloruský Červený kříž přiznal, že se podílí na odvážení dětí z ukrajinského území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf běloruského Červeného kříže Dzmitryj Šaucov řekl, že se jím vedená organizace podílí na odvážení dětí z Ruskem okupovaných ukrajinských území do Běloruska. Vyvolal tím mezinárodní pobouření, napsala ve středu agentura AP, podle níž Ukrajina i běloruská opozice odsuzují převoz dětí z obsazených ukrajinských oblastí jako nezákonnou deportaci.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Postup běloruského Červeného kříže vyvolal kritiku z Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC).

Jeden z běloruských opozičních předáků a bývalý ministr kultury Pavel Latuška už dříve v rozhovoru pro televizní kanál Dožď řekl, že ukrajinské děti, které jsou odváženy z okupovaných území a posílány zdánlivě k odpočinku do běloruských ozdravných táborů, se ne vždy vracejí, napsala dnes stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Minulý měsíc Latuška sdělil, že poskytl Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) materiál, který zaznamenává násilný přesun 2100 ukrajinských dětí do Běloruska, a to se souhlasem tamního vůdce Alexandra Lukašenka, jenž je považován za nejbližšího spojence Moskvy.

Na Ukrajinu se vrátily tři desítky dětí násilně deportovaných do Ruska

Válka na Ukrajině

Bělorusko se do ruské invaze na Ukrajině sice přímo nezapojilo, ale poskytlo Rusku své území a letiště, aby mohlo na sousední zemi zaútočit i ze severu. Minsk obvinění z napomáhání k nucenému přesunu dětí odmítl.

„Skutečnost, že Bělorusko bylo obviněno z únosů dětí, které se k nám přicházejí zotavit, mně jednoduše do hloubi duše pobouřila,“ řekl nyní ve státní běloruské televizi Šaucov.

Podle agentury AP v Rusy okupovaném městě Lysyčansk na východě Ukrajiny dále uvedl, že jím vedená organizace se aktivně podílí na převozu ukrajinských dětí do Běloruska kvůli „zlepšení jejich zdravotního stavu.“

„Běloruský Červený kříž byl, je a bude v této věci aktivně zapojen,“ nechal se slyšet.

Červený kříž: Poškozuje to naši důvěru

Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce, která sdružuje 191 národních organizací v reakci uvedla, že kontaktovala běloruský Červený kříž, kterému vyjádřila „vážné znepokojení“ a doporučila, aby podobnou činnost v budoucnu neprováděl.

Záležitost předala svému výboru pro dodržování předpisů. „Takové akce riskují poškození důvěry v naši práci při podpoře komunit v nouzi,“ uvedl IFRC v prohlášení.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ve středu v reakci na Šaucovovo prohlášení vyzval Mezinárodní trestní soud, aby na šéfa běloruského Červeného kříže vydal zatykač kvůli nezákonné deportaci dětí z okupovaných ukrajinských území.

ICC v březnu vydal kvůli deportacím ukrajinských dětí do Ruska zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a na ruskou zmocněnkyni pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou.

Kyjev viní Rusko, že unáší ukrajinské děti se záměrem vymazat jejich ukrajinskou identitu. Moskva tvrdí, že její program přesídlení dětí z Ukrajiny na ruské území má ochránit sirotky a opuštěné děti v oblasti konfliktu.

Podle Spojených států byly tisíce dětí násilně odebrány ze svých domovů, uvedla už dříve agentura Reuters.

Běloruské úřady podle AP potvrdily, že ze zdravotních důvodů přijaly více než 1000 dětí ve věku šest až patnáct let z ukrajinských území, která okupuje ruská invazní armáda. První skupina 350 dětí dorazila v dubnu, uvedli úředníci bez dalších podrobností.

„Máme důkazy o tom, že některé ukrajinské děti převezené do Běloruska skončily v Rusku, což se musí stát předmětem mezinárodního vyšetřování,“ řekl Latuška AP.

Maminka už tě nechce, tvrdili Rusové ukradeným ukrajinským dětem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám