Hlavní obsah

Asi ho umučili. Čečenec zadržený po útoku u Moskvy zemřel na policejní stanici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Čečenec Aschab Uspanov, kterého ruská policie zadržela v noci po teroristickém útoku v Krasnogorsku na okraji Moskvy, přišel o život na policejní stanici. Pravděpodobně jej umučili, napsal v úterý s odvoláním na informace ze sociálních sítí ruský zpravodajský portál Novaja gazeta Jevropa. Na sociální síti se objevily záběry zachycující tělo se zjevnými stopami bití. Bezpečnostní složky se dosud k případu nevyjádřily, dodal portál, který působí z lotyšského exilu.

Foto: Reuters

Čtyři předpokládaní útočníci zadržení po teroristickém útoku v Krasnogorsku u Moskvy před soudem

Článek

Ruská tajná služba FSB den po útoku v Krasnogorsku z 22. března informovala o zadržení jedenácti podezřelých, včetně čtyř předpokládaných pachatelů. Až dosud se deset obviněných ocitlo před soudem, který je vzal do vazby.

Čtyři předpokládaní útočníci byli před soud podle médií předvedeni se zjevnými stopami mučení, k čemuž se mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl vyjádřit. Umučený Čečenec možná byl podle portálu právě jedenáctým podezřelým.

O tom, že Uspanov zemřel na policejní strážnici několik hodin po zatčení, informoval také server Agenstvo. Tomu smrt svého syna oznámila Taisa Uspanovová. Podle její verze Uspanova zadrželi policisté, když byl na cestě k manželce, které ještě dvakrát zavolal mobilem.

Po teroristickém útoku u Moskvy se stále pohřešuje téměř stovka lidí

Evropa

Podruhé ji žádal, aby za ním přijela na policii, a uvedl, že byl na policisty hrubý. Když žena za dvě hodiny přijela, policisté jí řekli, že její muž „už není“. Když se divila, jak je to možné, když s ním před chvíli hovořila, policista podle Uspanovovy matky odvětil: „Hovořilas, ale už nebudeš.“

Z práce domů už nedorazil

Uspanov, kterému bylo asi 30 let a v ruské metropoli pracoval na stavbě, se vracel z práce domů. Při čekání na autobus se na něj na zastávce vrhli neznámí zamaskovaní muži, kterým se přirozeně bránil. Až následně vyšlo najevo, že jde o příslušníky bezpečnostních složek, kteří Čečence zadrželi kvůli podezření z účasti na teroristickém útoku, uvedla Novaja Gazeta Jevropa.

Portál se přitom odvolává na zakázanou čečenskou organizaci Národní hnutí Adat, podle které byl Uspanov znám také pod jménem Aschab Kasujev. Po zatčení jej mučili, zlámali mu čtyři žebra a obratel, na těle všude zůstaly modřiny a na krku stopy po dušení. Po několika hodinách mučení zatčený zemřel, tvrdí Adat, podle kterého se policie snaží vyšetřování smrti zamést pod koberec jako „nešťastnou náhodu“, popřípadě Uspanova ocejchovat jako teroristu. Jeho příbuzní jej pochovali v Čečensku.

Podlitiny a uříznuté ucho u zadržených po útoku v Moskvě? Kreml to nekomentuje

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám