Hlavní obsah

Po teroristickém útoku u Moskvy se stále pohřešuje téměř stovka lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ačkoliv ruské úřady oficiálně uvádějí, že si páteční útok v Crocus City Hall vyžádal 143 mrtvých a přibližně dvě stě zraněných, podle ruského zpravodajství Baza se stále pohřešuje dalších 95 lidí. Jejich příbuzní se nyní zoufale snaží získat o nich jakékoliv informace.

Foto: Reuters

Crocus City Hall

Článek

Seznamy 95 pohřešovaných mají k dispozici ruské pohotovostní služby, ale i ty je daly dohromady na základě dotazů příbuzných na sociálních sítích. „Tyto seznamy zahrnují lidi, které se jejich příbuzným od teroristického útoku nepodařilo kontaktovat, ale zároveň nejsou na seznamech raněných a mrtvých,“ cituje ruskou Bazu agentura Reuters.

„Někteří z těchto lidí zahynuli, ale ještě nebyli identifikováni,“ uvedla Baza.

Dle ruských vyšetřovatelů útok provedla čtveřice střelců původem z Tádžikistánu s použitím útočných pušek Kalašnikov a zápalných lahví. Na místě činu se našlo více než 500 vypálených nábojnic. Střelba začala, když 6200 lidí čekalo na koncert rockové kapely Picnic. Po následném požáru se propadla střecha budovy. Dle zdroje z ruských pohotovostních služeb lze na základě záběrů bezpečnostních kamer odhadnout, že před zřícením střechy mohlo v budově stále být více než 200 lidí.

Ruská zásahovka dorazila na místo masakru, když bylo hodinu a půl po všem

Evropa

Ruské sociální sítě ve dnech po útoku zaplnili příbuzní a přátelé možných obětí žádostmi o pomoc s jejich nalezením. Nejvíce se jich shromažďuje na Telegramu v chatu „Crocus. Pomocné centrum“. Právě tam se často objevují jména, která nejsou k nalezení v oficiálním seznamu obětí.

Mezi pohřešovanými jsou jak návštěvníci koncertu, tak zaměstnanci Crocus City Hall, jejich rodiny téměř týden od útoku čekají nyní spíše na nalezení jejich těl než na zprávy o zázračném úniku.

Takto skončilo například i ostře sledované hledání patnáctiletého Arsenije. Jeho babička na sociálních sítích sdílela fotografii, kterou jí vnuk jen těsně před začátkem útoku poslal přímo ze síně. V popisku uvedla, že se pohřešuje, zatímco jméno jeho matky už tou dobou bylo mezi oběťmi. Arsenijovo jméno se na seznamu obětí objevilo až v pondělí.

Za útokem u Moskvy stojí na 95 procent Islámský stát. Pochybnosti ale zůstávají

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám