Hlavní obsah

Arménie vůči Moskvě přitvrzuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jerevan

Předseda arménského parlamentu Alen Simonjan oznámil v úterý na tiskové konferenci, že ruští pohraničníci z FSB musejí přestat pracovat na největším arménském letišti Zvartnoc. Komentoval tak zprávu, že Jerevan už podnikl v tomto směru patřičné kroky.

Foto: Profimedia.cz

Předseda arménského parlamentu Alen Simonjan

Článek

„Neúčastnil jsem se takové diskuse, ale domnívám se, že by bylo správné, kdyby odtamtud odešli,“ řekl podle agentury TASS Simonjan k působení ruských pohraničníků z FSB na letišti. Podle něj nepřispívají k ochraně hranic Arménie, ale naopak je „činí zranitelnějšími“.

„Přišli do Náhorního Karabachu a co udělali? Přišli odvést arménský lid z Náhorního Karabachu,“ připomněl Simonjan. Narážel na to, že Rusové, kteří měli dohlížet po válce z roku 2020 na linii mezi ázerbájdžánskými a arménskými vojáky, loni nezabránili další ázerbájdžánské ofenzivě, které vedla k obsazení Náhorního Karabachu Azery a k exodu jeho arménských obyvatel.

Arménský premiér Nikol Pašinjan 21. února obvinil nejmenované ruské představitele, že loni v září a říjnu vyzývali k jeho svržení. Současně sdělil, že se v posledních letech ruské televizní stanice zapojily do protiarménské propagandy.

Rusko a Arménie jsou dlouhodobí spojenci, jejich vzájemné vztahy se ale pokazily, když vloni září Ázerbájdžán ovládl Náhorní Karabach. Pašinjan kritizoval Rusko, že neudělalo dost, aby ofenzivu Ázerbájdžánu odvrátilo, ačkoliv je Arménie členem postsovětské armádní aliance ODKB (Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti) stejně jako Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán. Arménie svou účast v Ruskem vedené ODKB prakticky zmrazila.

Ázerbájdžán na nás chce zaútočit, tvrdí arménský premiér

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám