Hlavní obsah

Moskvě navzdory. Arménie přistoupila k Mezinárodnímu trestnímu soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arménie se ve čtvrtek oficiálně připojila k zemím, které se řídí verdikty Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC). Oznámil to zástupce arménského justičního orgánu. Rozhodnutí Jerevanu přijmout jurisdikci soudu, který před časem vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina, už dopředu kritizovala Moskva. Pokud by Putin od nynějška do Arménie přijel, musel by být zatčen a vydán do Haagu.

Foto: Profimedia.cz

Budova Národního shromáždění Arménské republiky

Článek

„Římský status začal pro Arménii oficiálně platit 1. února,“ řekl agentuře AFP arménský justiční činitel Jegiše Kirakosjan. Dodal, že Jerevan tím získává „důležité nástroje, aby předcházel válečným zločinům a zločinům proti lidskosti na svém území“. To podle něho platí zejména v případě Ázerbájdžánu, s nímž Arménie sváděla boje o sporné území Náhorního Karabachu.

O přijetí jurisdikce mezinárodního soudu rozhodli v říjnu poslanci jednokomorového arménského parlamentu. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov to tehdy označil za „mimořádně nepřátelský“ krok.

ICC loni vydal zatykač na ruského prezidenta Putina a zmocněnkyni pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou v souvislosti s deportacemi ukrajinských dětí do Ruska. Moskva tribunál neuznává a obvinění odmítla. Rozhodnutí Arménie přistoupit k ICC kritizovala.

Soud v Haagu nařídil Izraeli: Udělejte vše, abyste zabránili genocidě v Gaze

Evropa

Jerevan tvrdí, že tento krok není namířen proti Rusku, ale přistoupil k němu právě kvůli sousednímu Ázerbájdžánu. Větší a lépe vyzbrojený soused si nedávno připsal rychlé vojenské vítězství, které ukončilo dlouholetý spor o Armény obývaný Náhorní Karabach.

Oblast, která byla od 80. let minulého století pod kontrolou arménských separatistů, loni v září po bleskové ofenzivě ovládl Ázerbájdžán, načež odešlo více než 100 tisíc obyvatel Karabachu do Arménie. Jerevan v souvislosti s koncem existence nezávislého Karabachu obvinil Rusko, že mu nepřišlo na pomoc, ačkoli je jeho spojencem. Moskva kritiku odmítla.

Zatčení Putinovi hrozí už i v Arménii. Parlament schválil přistoupení k Mezinárodnímu trestnímu soudu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám