Hlavní obsah

Ázerbájdžán na nás chce zaútočit, tvrdí arménský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arménský premiér Nikol Pašinjan prohlásil, že Ázerbájdžán plánuje „plnohodnotnou válku“ proti Arménii. Podle Pašinjana tomu nasvědčují všechny dosavadní akce Ázerbájdžánu, který loni v září v bleskové ofenzívě dobyl Náhorní Karabach. S odkazem na agenturu AFP o tom informuje americký týdeník Barron’s.

Foto: Profimedia.cz

Arménský premiér Nikol Pašinjan

Článek

„Naše analýzy ukazují, že Ázerbájdžán chce zahájit vojenské akce v některých částech hranice s vyhlídkou, že vojenská eskalace přeroste v plnohodnotnou válku proti Arménii,“ prohlásil Pašinjan.

Jerevan se obává, že Ázerbájdžán, který je povzbuzený zářijovým úspěchem v Karabachu, by mohl vtrhnout na arménské území s cílem vytvořil pozemní koridor do své exklávy Nachičevan. „Tento záměr lze vyčíst ze všech prohlášení a akcí Ázerbájdžánu,“ dodal arménský premiér.

Tento měsíc znovuzvolený ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev ve středečním inauguračním projevu prohlásil, že je to Arménie, nikoli Ázerbájdžán, kdo má „nevypořádané územní nároky“.

Arménie a Ázerbájdžán si na hranicích vyměnily válečné zajatce

Evropa

„Nemáme žádné územní nároky vůči Arménii. A oni by se měli svých nároků vzdát. Vydírat nás je přijde draho,“ prohlásil Alijev, aniž upřesnil, jaké přesně územní nároky má Arménie mít.

Agentura AFP připomíná, že Pašinjan a Alijev již dříve uvedli, že mírová dohoda mohla být podepsána do konce loňského roku, ale mezinárodně zprostředkované mírové rozhovory „nepřinesly průlom“.

Úterní střet

Prohlášení arménského premiéra přichází jen dva dny poté, co se v úterý obě strany vzájemně obvinily ze zahájení palby na jejich nestabilní hranici. Vzájemný střet si podle Arménie vyžádal životy čtyř jejích vojáků.

„Jednotky ázerbajdžánských ozbrojených sil zahájily palbu z ručních zbraní směrem k arménským bojovým pozicím obce Nerkin Hand,“ uvedlo v úterním prohlášení arménské ministerstvo obrany, na které odkazuje RFE.

Vesnice Nerkin Hand se nachází v provincii Sjunik, která na jihu Arménie sousedí s Ázerbájdžánem a ázerbájdžánskou enklávou Nachičevan, uvedlo v prohlášení arménské ministerstvo obrany.

Ázerbájdžánské ministerstvo obrany ve své tiskové zprávě zase obvinilo arménské síly, že v pondělí dvakrát střílely na ázerbájdžánské pozice v okrese Tovuz na severozápadě Ázerbájdžánu. Arménské ministerstvo obvinění odmítlo a uvedlo, že „neodpovídá skutečnosti“.

Dva mrtví po střelbě na hranici Arménie a Ázerbájdžánu

Evropa

Reklama

Související témata:
Ilham Alijev

Výběr článků

Načítám