Hlavní obsah

Armagedon nenastane, předpovídá šéf ukrajinské rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinu čeká obtížná situace, ale ta by neměla mít katastrofické následky, řekl šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov v rozhovoru pro ukrajinskojazyčnou BBC. Nejtěžší období by podle něj mělo přijít od půlky května do začátku června a nebude se údajně týkat jen situace na frontě.

Foto: Profimedia.cz

Kyrylo Budanov

Článek

„Jak očekáváme, brzy budeme čelit poměrně obtížné situaci. Ale není to katastrofické. To musí také každý pochopit. Armagedon nenastane, jak teď mnozí začínají tvrdit. Ale od půlky května přijdou problémy,“ předpověděl Budanov v rozhovoru.

Server Ukrajinska pravda vypichuje, že se Budanov ve své předpovědi nevymezil čistě na situaci na bojišti. „Rusové vedou obsáhlou operaci. Nebudu se o tom s vámi dlouze bavit, ale bude to těžké. Od půlky května do začátku června,“ řekl.

Analytici z Institutu pro studium války (ISW) uvedli, že ruské síly pravděpodobně zvýší intenzitu svých útoků, aby využily času před tím, než na Ukrajinu dorazí americká pomoc, již o víkendu schválila Sněmovna reprezentantů.

Západ balancuje na prahu jaderného konfliktu, ježí se Lavrov

Evropa

O schopnosti ukrajinských obranných složek zastavit ruský postup by tedy mělo rozhodnout, jak rychle se pomoc na Ukrajinu dostane. Zdroj Washington Post poskytl v tomto ohledu pozitivní zprávy, že Američané budou schopni dodat první zbraně na Ukrajinu do týdne od podpisu návrhu pomoci prezidentem Joem Bidenem.

Budanov je poměrně známý optimistickými předpověďmi, které se následně nenaplní. Například to byl právě on, kdo tvrdil, že válka skončí do konce roku 2022. Reportér BBC se ho proto zeptal, zda jeho předpovědi nedávají lidem plané naděje a zda jich nelituje. „Nikdy nelituji minulosti,“ odpověděl. „Situace se někdy drasticky změní… Nedávám plané naděje. Jsou to prognózy vyřčené v přítomném čase.“

Průlom. Ukrajinci dostanou dalekonosné americké střely

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám