Hlavní obsah

Archeologové narazili na zlatou žílu – antickou VIP svatyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archeologové poblíž italské vesnice San Casciano dei Bagni objevili v pozůstatcích starověké náboženské svatyně pozoruhodnou skrýš 24 etruských a římských bronzových soch. Poklad obsahuje drobné bronzové repliky částí lidských těl, které nemocní doufající v uzdravení házeli do termálních vod svatyně.

Foto: Reuters

Jedna ze soch objevených San Casciano dei Bagni

Článek

Předměty nalezené při vykopávkách mezi červnem a říjnem pocházejí z období mezi druhým stoletím před naším letopočtem a prvním stoletím našeho letopočtu. Svatyně poblíž se stala od 2. století př. n. l. místem uctívání nejprve Etrusků a poté Římanů, kteří dobyli etruská území a začlenili je do své vzmáhající se říše. Vznikla kolem horkého pramene v části Toskánska, která se pyšní přírodními lázněmi a kam se Italové jezdí ponořit do termální vody.

Před sto lety objevil egyptolog Carter hrobku faraona Tutanchamona. Byl to zloděj, tvrdí dokument

Cestování

Přepište dějiny!

Drobné bronzové části těl představují chodidla, ruce, uši, plíce, srdce, střeva a játra, které lidé obětovali bohům a modlili se za uzdravení.

„Je to jedinečný nález, nejvýznamnější objev bronzů za posledních 50 let. Sochy lidé nabízeli bohům jako dar,“ řekl Emanuele Mariotti, ředitel archeologického naleziště, deníku The Daily Telegraph.

Výroba bronzových sošek byla velmi nákladná, takže mluvíme o VIP osobnostech starověkého světa – mocných etruských rodinách a pak bohatých Římanech, možná i císařích. Svatyně sloužila jako posvátné místo – nejednalo se o veřejné termální lázně.

Archeologové odhalili u Pompejí dochovanou místnost pro otroky

Věda a školy

Jacopo Tabolli, vedoucí archeolog vykopávek, řekl, že objev „přepíše dějiny“. „Bronzové sochy, z nichž některé jsou metr nebo více než metr vysoké, představují bohy a bohyně, jako jsou Apollón, Isis, Fortuna a Igea, bohyně zdraví. Zachovaly se díky hustému bahnu na dně bazénů obložených kameny,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám