Hlavní obsah

Americko-ruská dohoda START se má podepsat v Praze

Právo, Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Praha byla požádána, aby hostila ceremonii podpisu americko-ruské smlouvy START o redukci strategických jaderných arzenálů. Právu to ve středu potvrdil mluvčí české diplomacie Filip Kanda.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

„Byli jsme požádáni a jako spojenci jsme s americkou stranou konzultovali možnost podpisu dohody START v návaznosti na její dokončení a souhlasili jsme,“ řekl Kanda.

Podle informací Práva Prahu požádala ruská strana.

Hovořit o datu podpisu je podle něj předčasné, jelikož jednání o START ještě neskončila. Média nicméně předpokládají, že by se tak mohlo stát kolem 4. dubna, kdy uběhne rok od Obamova pražského projevu, v němž načrtl svou vizi světa bez jaderných zbraní.

Moskva a Washington dokončují jednání o náhradě za smlouvu o omezení stavu strategických jaderných zbraní START 1 z roku 1991, jejíž platnost vypršela 5. prosince. Původně se očekávalo, že by nová smlouva mohla být počátkem prosince hotová.

Medvěděv a Obama se na snížení počtu jaderných hlavic na 1500 až 1675 dohodli loni v červenci. Obamova ministryně zahraničí Hillary Clintonová minulý týden v Moskvě řekla, že hlavní otázky smlouvy byly vyřešeny a podle zdrojů delegací týmy obou zemí v Ženevě verifikují znění textu v obou jazycích s ohledem na jazykové nuance.

Současně před týdnem varoval předseda ruské Dumy Boris Gryzlov, že poslanci novou smlouvu neratifikují, jestliže se nebude týkat i otázek protiraketové obrany. [celá zpráva]

Proces jaderného odzbrojování USA a Ruska
Dohody o omezování jaderných zbraní mezi USA a Ruskem se táhnou do časů Sovětského svazu a studené války. První rozhovory o snižování arzenálů se datují do šedesátých let. Tehdy měla každá země k dispozici přes 30 tisíc nukleárních hlavic.
První významnou dohodou byla SALT. Zkratka z anglického Strategic Arms Limitation Talks (Rozhovory o omezení strategických zbraní) naznačuje, že nešlo o redukování počtu hlavic, nýbrž o omezování rozšiřování arzenálů. Dohoda SALT II z roku 1979 nebyla sice plně ratifikována, ale byla dodržována, a to dokud během svého druhého funkčního období americký prezident Ronald Reagan nepřekročil její limity.
Klíčovým zlomem pak byla jednání Reagana se sovětským protějškem Michailem Gorbačovem. Po dohodě ze summitu v Reykjavíku se země zbavily celkem více než 2 600 střel.
Dohodu v červenci 1991 nahradila smlouva START. V roce 2002 navíc prezidenti USA a Ruska George Bush a Vladimir Putin podepsali Smlouvu o omezení strategických útočných zbraní (SORT). V té se obě strany zavázaly snížit svůj jaderný arzenál o 1700 až 2200 hlavic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám