Hlavní obsah

Ruská duma hrozí, že neratifikuje smlouvu o jaderném odzbrojení s USA

Novinky,
Moskva

Duma podle svého předsedy Borise Gryzlova neratifikuje novou smlouvu s USA o strategických zbraních, nebude-li se týkat i otázek protiraketové obrany. Uvedla to v úterý stanice Echo Moskvy.

Článek

Gryzlov komentoval probíhající rozhovory obou stran, které se pokoušejí finalizovat podobu dohody. Reagoval tak na slova americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, která v pondělí uvedla, že propojovat následovníka smlouvy START o jaderném odzbrojení s protiraketovou obranou by bylo nemístné.

V sobotu přitom představitelé obou zemí uvedli, že se přiblížila definitivní podoba nové dohody, která má nahradit smlouvu START z roku 1991. Ta vypršela už loni.

Podle obou stran se už jedná jen o technických aspektech smlouvy a o tom, jak se bude ověřovat, že obě strany zlikvidují část svého jaderného arzenálu.

Ovšem už v sobotu se uvádělo, že největším problémem je právě otázka protiraketové obrany. Moskva se tvrdě stavěla proti plánu amerického prezidenta George Bushe vybudovat v Polsku sila s antiraketami GBI.

Když jeho následovník Barack Obama od plánu upustil, vztahy s Moskvou se zlepšily. I Obamova administrativa ale počítá s posílením protiraketové obrany v Evropě a Rusko chce, aby tato obrana, kterou vnímá jako ohrožení svého strategického potenciálu, byla zahrnuta i do smlouvy, která nahradí START.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám