Hlavní obsah

Smlouva o odzbrojení může být podepsána na Slovensku, ve hře je stále i Praha

Moskva

Ruský prezident Dmitrij Medveděv by mohl se svým americkým protějškem Barackem Obamou podepsat novou odzbrojovací smlouvu při své nejbližší zahraniční cestě, která povede začátkem dubna na Slovensko. Uvedl to v pátek ruský list Vedomosti s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ruské diplomacie. Nevyloučil ale ani podpis v Praze, o němž se už dřív spekulovalo.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová a její ruský protějšek Sergej Lavrov na tiskové konferenci v Moskvě

Článek

"Pravděpodobnost, že smlouva bude podepsána před washingtonským summitem o jaderné bezpečnosti (12.-13. dubna) je vysoká. Míst pro podpis je několik, včetně dříve zmiňované Prahy. [celá zpráva ]

Ta má symbolický význam: loni 4. dubna zde Barack Obama ohlásil nové odzbrojovací iniciativy," napsaly Vedomosti.

Dodaly, že podpis by mohl být spjat s nejbližší prezidentovou zahraniční cestou - a Medvěděv se podle listu chystá 5. a 6. dubna na Slovensko k účasti na oslavách 65. výročí vítězství ve druhé světové válce. Dříve slovenští představitelé uvedli, že ruský prezident by se měl zúčastnit oslav osvobození Bratislavy 7. dubna. Tento týden se v také spekulovalo o Kyjevu.

O hlavicích jedná i Clintonová

O uzavření nové smlouvy o redukci jaderných hlavic a jejich nosičů od čtvrtka v Moskvě jedná šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. [celá zpráva]

Ve čtvrtek se shodla s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, že dohoda bude brzy dokončena. Termín podpisu neoznámila.

Podle předsedy zahraničního výboru ruské sněmovny Konstantina Kosačova se přesné datum podepsání smlouvy neoznamuje, protože není jisté, kdy se dokument podaří technicky dokončit.

V pátek se Clintonová v Moskvě setká s prezidentem Medvěděvem a premiérem Vladimirem Putinem.

Zbývají technické detaily

Mezi technickými problémy je otázka způsobu likvidace nadlimitních jaderných hlavic i jejich nosičů a také jejich verifikace. Prezidenti Ruska a USA Dmitrij Medvěděv a Barack Obama se již loni v červenci předběžně dohodli, že sníží počet jaderných hlavic na nosičích na 1500 až 1675 kusů na každé straně a počet nosičů na 500 až 1100.

Tanec okolo protiraektové obrany 

Největším problémem ovšem zůstává otázka americké protiraketové obrany. Moskva si přeje, aby byla zahrnuta do smlouvy, Washington se tomu brání. Když ale předseda ruského parlamentu Boris Gryzlov varoval, že bez tohoto bodu nebude smlouva ratifikována Dumou,  Lavrov řekl, že problém protiraketové obrany bude ošetřen. [celá zpráva]

List Vedomosti píše, že vazba mezi útočnými a obrannými zbraněmi, na níž trvá Moskva, nemá být vyjádřena přímo v textu smlouvy, ale v ruském prohlášení, že Rusko může od smlouvy odstoupit, pokud protiraketová obrana ohrozí strategickou rovnováhu sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám