Hlavní obsah

Alžírsko uzavřelo vzdušný prostor pro francouzská vojenská letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alžír/Paříž

Alžírsko uzavřelo v neděli svůj vzdušný prostor pro francouzská vojenská letadla, která jej běžně využívají pro přelety k misím v severní Africe, oznámila s odvoláním na francouzské ozbrojené síly agentura AFP. Alžír si totiž v sobotu povolal ke konzultacím svého velvyslance ve Francii kvůli výrokům francouzského prezidenta Emmanuela Macrona z článku v listu Le Monde.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„Dnes (v neděli) ráno jsme při registraci letových plánů pro dvě letadla zjistili, že Alžířané uzavřeli přelet nad svým územím pro francouzská vojenská letadla,” uvedl francouzský plukovník Pascal Ianni s tím, že armádu o rozhodnutí nikdo oficiální cestou neuvědomil.

„Lehce to naruší zajištění podpory, letadla musí upravit své letové plány. Operace nebo zpravodajské mise to ale neovlivní,” dodal plukovník. Francie vede v oblasti Sahelu misi Barkhane zaměřenou na boj s islámskými radikály zejména v Mali.

Zhoršení vztahů mezi Francií a Alžírskem

Vztahy mezi Paříží a Alžírem v posledních narušilo nejprve oznámení, že Francie výrazně omezí vydávání víz občanům Alžírska, Maroka a Tuniska.

Alžírské ministerstvo zahraničí si kvůli tomu ve středu předvolalo francouzského velvyslance v Alžíru a předalo mu oznámení o formálním vládním protestu proti rozhodnutí.

Zemřel bývalý alžírský prezident Buteflika, kterého v roce 2019 svrhlo protestní hnutí

Svět

V sobotu byl povolán ke konzultacím alžírský velvyslanec ve Francii, protože v listu Le Monde vyšel článek o setkání Macrona s potomky těch, kteří bojovali za Francii v alžírské válce za nezávislost.

Macron v něm uvedl, že Alžírsko bylo po získání nezávislosti v roce 1962 udržováno „politicko-vojenským systémem” a svou oficiální historii přepsalo na základě „diskurzu postaveném na nenávisti k Francii”.

Reklama

Výběr článků

Načítám