Hlavní obsah

Ahmadínežád usiluje o schůzku s Berlusconim a Benediktem XVI.

Právo, DPA, nek
TEHERÁN

Hektickou aktivitu vyvíjejí v těchto dnech íránští diplomaté v Římě, kam má podle dosud oficiálně nepotvrzených informací příští týden přiletět jejich prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Foto: Morteza Nikoubazl , Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

V úterý by se měl zúčastnit konference Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Půjde o první cestu Ahmadínežáda do některé ze západních zemí od doby, kdy byl v roce 2005 zvolen do čela státu.

Podle italských médií usiluje kontroverzní íránský prezident o setkání s italským premiérem Silviem Berlusconi a dokonce i o audienci u papeže Benedikta XVI. Íránské zastupitelství bylo pověřeno, aby tato setkání zprostředkovalo.

Vatikán je bezradný

List La Repubblica ale napsal, že Berlusconi se s íránským prezidentem nechce setkat a že ve Vatikánu panuje bezradnost. Je prý ale nepravděpodobné, že by papež přijal Ahmadínežáda, který několikrát hovořil o „zničení Izraele“ a zpochybňoval holocaust.

„Všichni před Ahmadínežádem prchají,“ píše La Repubblica. Dodává ale, že Írán je ale přece jen významným státem Středního Východu. Je prý proto možné, že Vatikán nakonec přistoupí na setkání Ahmadínežáda s „premiérem“ Svatého stolce, státním tajemníkem Tarcisiem Bertonem. Také on má promluvit na konferenci FAO a je navíc také partnerem íránského prezidenta, který je zároveň šéfem exekutivy.

List Corriere della Sera poznamenal, že Ahmadínežád se případnou schůzkou s Berlusconim a Benedikten XVI. snaží vylepšit svůj obraz a prolomit mezinárodní izolaci, do níž se Írán dostal kvůli svého jaderného programu a protiizraelskými prohlášeními.

Reklama

Výběr článků

Načítám